SRB-BIH

Grvalla pozvana u EU parlament (VIDEO)

75 članova Evropskog parlamenta želi pažljivo čuti prioritete vanjske politike Kosova. Stoga su članovi Odbora za spoljne poslove ove institucije, na čelu sa Davidom McAllisterom, pozvali šeficu diplomate Doniku Gërvalla da govori ispred njih.

Fokus ovog sastanka, prema pozivu, su odnosi sa Srbijom.

U izjavi MIP-a navodi se da je ministar Gërvalla i dalje posvećen unapređivanju evropske agende zemlje, ali nije pružio dodatne detalje.

Ali nedavni nastup glavnog diplomate u Vijeću sigurnosti nije ostavio dobar ukus za opoziciju, jer je u svom govoru puno govorio o kriminalu i korupciji. Glasnogovornik Demokratske partije Kosova, Avni Bytyçi, kaže da bi, prije članova EP, Gërvalla trebao promijeniti svoj pristup.

“Govoriti u ime Kosova, u interesu Kosova, a ne u korist njegove stranke ili stranke koja je na vlasti”, izjavljuje Bytyçi, izveštava Klan Kosova. Kaže da bi, osim o evropskim integracijama, trebalo razgovarati i o zdravlju.

“Pitanje cijepljenja treba potražiti pomoć zemalja EU jer vlada ne pruža cjepiva,” predlaže on.

Ali predavač političkih nauka, Dorajet Imeri, zahteva još dinamičniju posvećenost priznavanju države Kosovo.

“Približavanje sa EU, ne samo liberalizacija viznog režima, već i pritisak zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova. “Preko poslanika ovih zemalja da pošalju zahtev za priznavanje nezavisnosti Kosova”, kaže on.

Pred svim evropskim poslanicima, 10. septembra prošle godine, govorio je bivši premijer Avdullah Hoti, koji je tražio ukidanje viznog režima za Kosovare.