LAJMET

Greqia po i kërkon BE të përshpejtojë futjen e pasaportave Kovid për pushimet verore

Ministri Grek i Turizmit u bëri thirrje udhëheqësve të BE të shpejtojnë futjen e certifikatave të vaksinimit, të cilat përsëri do të mundësonin udhëtime masive jashtë vendit.

Greqia po lufton për të shpëtuar sektorin e turizmit, i cili u godit rëndë nga pandemia e koronavirusit vitin e kaluar, raporton Euractiv, duke cituar Financial Times.

  • Duke parë reagimet e disa vendeve ndaj propozimit për të futur certifikata vaksinimi, mendoj se ka shumë dritëshkurtër. Ka ende shumë për të bërë për t’u përgatitur – tha Ministri Haris Teoharis për Financial Times.

Teoharis tha se disa vende janë shumë të zënë për momentin, veçanërisht vendet e Evropës Veriore, të cilat nuk duan të shohin përpara dhe të planifikojnë një rimëkëmbje ekonomike për verën, duke shtuar se ajo duhet të veprojë më shpejt.

Në samitin e BE në 25 shkurt, udhëheqësit evropianë do të konsiderojnë futjen e të ashtuquajturve pasaporta Covid, të cilat do të mundësonin udhëtime jashtë vendit pas vaksinimit.

Opinionet në BE janë të ndara në lidhje me masën, të propozuar nga disa anëtarë të BE, të udhëhequr nga Greqia, në janar. Diplomatët besojnë se nuk ka gjasa që pasaportat Covid të futen tani, nga frika se të drejtat e udhëtimit të shtetasve të disa vendeve do të diskriminohen.

Ekzistojnë gjithashtu shqetësime se pasaportat Covid mund të provokojnë zemërim apo edhe veprim ligjor nga ata që nuk lejohen të udhëtojnë për arsyen e thjeshtë se ata ende nuk kanë qenë në vijë për vaksinim.

Athina ka mbështetur veçanërisht futjen e pasaportave Covid në mënyrë që turistët e huaj të kalojnë verën e tyre në Greqi përsëri dhe ka marrë mbështetje nga anëtarët e tjerë të BE me sektorë të mëdhenj të turizmit ose ata që shqetësohen për të udhëtuar nga vendet fqinje me nivele më të larta të infeksionit. Gjermani dhe Franca, megjithatë, qëndrojnë kundër idesë.

Turizmi është thelbësor për Greqinë, duke qenë se ajo përbën një të pestën e prodhimit të saj të brendshëm bruto dhe numrin e të punësuarve. Pavarësisht nga një hapje e pjesshme verën e kaluar, kufizimet në udhëtimet ndërkombëtare kanë ulur PBB me katër përqind dhe të ardhurat nga hotelet dhe akomodimet e tjera kanë rënë me dy të tretat.

Sektori grek i turizmit mbështetet pothuajse tërësisht në turizmin ndërkombëtar dhe popullsia e tij ka qenë e shtrënguar financiarisht që nga kriza e borxhit 2008.

Shumica e të huajve që bëjnë pushime në Greqi vijnë nga Gjermania. Sipas të dhënave të Organizatës për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim, kishte 4.4 milion gjermanë në Greqi në 2018, dhe Britanikët ishin në vendin e dytë.

Teoharis tha se një marrëveshje mbi planet e sigurta të udhëtimit duhet të arrihet shpejt, sepse njerëzit tani duhet të dinë nëse do të jenë në gjendje të shkojnë me pushime këtë vit.

Greqia nënshkroi një marrëveshje me Izraelin në shkurt, sipas së cilës personat e vaksinuar do të jenë në gjendje të udhëtojnë nga një vend në tjetrin pa një provë negative të detyrueshme për koronavirusin.

Theocharis tha se negociatat për një marrëveshje të ngjashme me Britaninë e Madhe janë duke u zhvilluar, megjithëse nuk ka prova të vaksinimit që po lëshohen në atë vend. Grekët marrin konfirmim dixhital se janë vaksinuar.

Ministri grek vuri në dukje se vaksinimi nuk do të ishte i detyrueshëm për të udhëtuar, por do të nënkuptojë vetëm që ata që morën vaksinën nuk duhet të testohen para se të hyjnë në vend.