Rajoni

Greqia përballë Turqisë: Cili shtet është më i fuqishëm ushtarakisht?

Shteti grek nuk ka pasur kurrë një periudhë të gjatë marrëdhëniesh të qeta ose indiferente midis Athinës dhe Ankarasë. Luftërat, tensionet, konfliktet e vogla apo të mëdha midis Greqisë dhe Turqisë ishin dhe vazhdojnë edhe sot e kësaj dite të jenë një fenomen permanent dhe ka dominuar faqet e historisë moderne.

Mund të thuhet se është fati i të dy popujve dhe fati i Egjeut është gjithmonë i trazuar. Megjithëse shumë analistë ushtarakë dhe diplomatë e konsiderojnë serioze një konflikt ushtarak midis Greqisë dhe Turqisë, sepse të dy kanë shumë për të humbur.

Blerja e 18 avionëve francezë “Rafale” nga Greqia ka përfunduar dhe ato priten të mbërrijnë në korrik. Gjithashtu në progres janë negociatat për blerjen e 4 fregatave me shumë role, katër helikopterë, Romeo, silurët e rëndë për nëndetësen 214, si dhe përforcimin e Ushtrisë me armë të reja antitank. 

Për më tepër, rinovimi i burimeve njerëzore është duke u zhvilluar përmes rritjes së pranimeve në Shkollat Ushtarake dhe rekrutimit të Pilotëve Profesionalë dhe Hoplitëve të Shkurtër të Rehabilitimit.

Newsbomb.gr ka publikuar një tabela për numrin e ushtarëve, tanket, anijet luftarakë që ka secili shtet në rast se konflikti mund të përshkallëzohet dhe të shkohet drejt një lufte mes Greqisë dhe Turqisë.