SRB-BIH-HR

GRAĐANI KOSOVA NE OČEKUJU PREVIŠE OD PREDIZBORNIH OBEĆANJA

Za razliku od ranijih predizbornih obećanja, u kojima su politički subjeti govorili o kapitalnim investicijama, sadašnja se odnose na razvoj preduzetništva i unapređenje obrazovanja i zdravstva, izjavio je politikolog Ramuš Tahiri. Međutim, građani Kosova ne očekuju previše od predizbornih obećanja.

Predizborne poruke političara o boljem životu građana Kosova gotovo su neostvarive, smatraju stanovnici Prištine koje smo pitali koliko veruju obećanjima političkih stranaka uoči vanrednih parlamentarnih izbora.

„Ne svima, ima koji su iskreni i koji do sada nisu pogrešili, ali od svega što pričaju mislim da ni dvadeset odsto neće sprovesti“, smatra jedan od ispitanih građana.

„Apsolutno im ne verujem i zameram im što daju takve bombastične izjave, a sami su svesni da to neće ostvariti“, naglasio je stanovnik glavnog grada Kosova.

„Ne verujem, jer poznajem situaciju, optimisti su kada je reč o budućnosti, ali ja ne vidim perspektivu i ne verujem im“, rekao je građanin Prištine.

Za poznavaoce političke situacije logično je da političke stranke ulaze u kampanju sa prevelikim obećanjima o socio-ekonomskom razvoju, ocenjujući da takve izjave nisu u skladu sa mogućnostima.

„Većina njih je bila na vlasti i oni objašnjavanju da su zbog tranzicionog razvoja budžetska sredstva usmeravana ka kapitalnim investicijama, kao što su auto-putevi, a sada se najavljuje ulaganje u razvoj malih i srednjih preduzeća, poljoprivredu, unapređenje obrazovanja i zdravstva, što zvuči primamljivo“, rekao je politikolog Ramuš Tahiri.

Politički program svih stranaka je populistički, ocenjuje Tahiri.

„Žele da izazovu emocije ljudi i onda svi govore o stopostotnoj državi, govore o interesima države, o samostalnosti, suverenosti, integritetu, govore da neće popustiti pred Međunarodnom zajednicom kad je dogovor sa Srbijom u pitanju i to je zajedničko svim političkim partijama“, dodao je Tahiri.

Interesovanje građana je veliko, tvrdi Tahiri i predviđa da će na vanredne parlamentarne izbore izaći oko oko 800.000 hiljada glasača.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.