SRB-BIH

Gjilan i Ulcinj potvrđuju da je turizam najmoćnija razvojna industrija

Zamenik gradonačelnika Gnjilana Arbër Ismajli primio je na radnom sastanku bivšeg gradonačelnika Ulcinja, takođe direktora turizma u ovoj opštini, Gëzima Hajdinagaja, sa kojim su razgovarali o sedmici turizma, mogućnosti lokalnog ekonomskog razvoja i nudi ove dvije opštine nude turistima općenito.
U svom govoru, potpredsjednik Ismajli rekao je da je 2020. godina bila velika blokada i stagnacija razvoja u izvanrednoj mjeri privatnog sektora, dok ova godina daje nadu u otvaranje sezone u okviru najavljenih državnih mjera zaštite od Covid -19 ali bez izolacije.

“Kosovo i čitav svijet prošle godine imali su izvanrednu i istorijsku blokadu zbog globalne pandemije Covid-19. U tom pogledu, mnogi su veliki gubici naneseni u privatnom sektoru, a u ovom slučaju i u aspektu turizma. Ove godine postoji nada za potpuno drugačiju situaciju i s tim u vezi je potvrđeno da je Crna Gora poduzela mnogo koraka da spriječi pandemiju i istovremeno otvori zemlju za turiste. Zajedno smo razgovarali da su i Gnjilane i Ulcinj opštine koje imaju šta da pruže turistima, počevši od slavne istorijske prošlosti i brojnih spomenika, pa do gostoprimstva koje je zajednička i prepoznatljiva vrednost naših građana ove dve opštine, uključujući i javnu bezbednost. “Ove godine Ulcinj će biti otvoren za Kosovare, gde test protiv virusa Corona neće biti potreban, a između dve vlade se radi na jakom radu na ukidanju osiguranja automobila”, rekao je između ostalog potpredsednik Ismajli.

Naglasio je da su dvije opštine poznate po kvalitetu usluga, od gastronomskog sektora, napretka u turističkom sektoru uopšte, razmjene međugodišnjih iskustava i povećanja investicija koje su zajedno sa privatnim sektorom realizovane u mnogim oblastima .

Dok je direktor turizma u Ulcinju, Gëzim Hajdinagaj izvijestio o svim pripremama koje je opština Ulcinj napravila za turiste i prioritetima koji su tu za ovu sezonu.

“Gjilan i Ulcinj su po mnogo čemu isti, Albanci tamo i ovde poznati su po solidarnosti, po divnim uslugama u gastronomiji, po živopisnim mestima, čistom okruženju, pa čak i po javnoj bezbednosti i gostoljubivosti. Planirano je da Ulcinj bude otvoren za turiste, za razliku od prošle godine kada je bilo puno birokratije. Takođe, privatni sektor ove je godine mobiliziran više nego ikad i od 1. maja otvara se turistička sezona kada sazrijevaju svi uslovi za ugodan boravak sa punim turističkim kapacitetima. Pozdravljamo vas sa velikim zadovoljstvom, jer nam je turizam podrška i istovremeno priprema za najbolju uslugu vama i Kosovu uopšte “, rekao je između ostalog direktor Hajdinagaj