LAJMET

Gjermania ka zgjatur kontrollet më të forta kufitare me Republikën Çeke dhe Austrinë

Gjermania ka zgjatur kontrollet e rrepta në kufijtë e saj me Republikën Çeke dhe provincën austriake të Tirolit deri më 3 mars.

Kontrollet u prezantuan më 14 shkurt në një përpjekje për të zvogëluar përhapjen e varianteve më ngjitëse të koronavirusit që janë shfaqur në ato rajone. Gjermania ka kufizuar hyrjen në ato vende për qytetarët e saj, banorët e kufirit, shoferët e kamionëve, punëtorët shëndetësorë dhe të tjerët, duke përfshirë udhëtarët që punojnë në “sektorë të rëndësishëm sistematikisht”. Të gjithë udhëtarët duhet të tregojnë teste negative për koronavirus.

Policia gjermane ka kthyer mijëra njerëz nga kufijtë që kur janë futur kontrollet.

Kufizimet fillimisht u futën për një periudhë dhjetë ditore. Ministria e brendshme i tha agjencisë së lajmeve dpa se kufizimet tani janë zgjeruar.

Gjermania hedh poshtë kritikat e Komisionit Evropian për këto masa. Ministri gjerman për Çështjet Evropiane, Michael Roth, sot hodhi poshtë sugjerimet se Gjermania nuk respekton ligjet Evropiane dhe tha se veprimet e Berlinit janë “në përputhje me Shengen”, një zonë e lirë udhëtimi brenda Bashkimit Evropian, raporton AP.