Rajoni

Gazetari rus: Nisma “Ballkani i hapur” në favor të Beogradit

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, po kërkon një rrugëdalje nga problemet e brendshme të regjimit të tij në shkaktimin e tensioneve në rajon, tha Genadi Sisoyev, një gazetar dhe korrespondent i i gazetës ruse “Kommersant” nga Ballkani. Në emisionin “Teleskopia” në RTCG, ai vlerësoi se Shtetet e Bashkuara, nën administrimin e Presidentit Joseph Biden, po kthehen në Ballkanin Perëndimor. Marrëdhëniet e reja midis Shteteve të Bashkuara dhe Rusisë, thotë ai, do të kenë jehonë edhe në rajon.

“Shtetet e Bashkuara e kanë bërë të ditur se po kthehet në Ballkan dhe se do të ndikojë në ngjarjet në këtë rajon,” tha Sisojev, siç raportohet nga aktuelno.me .

Ai gjithashtu deklaron se informacioni për lidhjen mes Vuçiqit, familjes së tij dhe ministrit të Punëve të Brendshme të Serbisë, Aleksandar Vulin, me grupin kriminal të Veljko Belivuk, mund të ndikojë në ngjarjet në atë vend, por edhe në rajon.

“Varet nga sa do të zgjasë ai skandal me Belivuk dhe nëse do të ketë zbulime të reja.” “Nëse zgjat deri në zgjedhjet e planifikuara për pranverë, do të ndikojë dhe lidershipi politik i Serbisë është i vetëdijshëm për këtë,” tha Sisojev, duke shtuar se ky ishte një argument i ri për tezën në lidhje me mundësinë e një konflikti në BiH.

“Kur qeveria ndjen rrezikun, mënyra më e lehtë për të dalë është të provokojë një krizë në kufi, të paraqitet si mbrojtës i vëllezërve,” tha Sisojev.

Ai thekson se udhëheqja politike e Serbisë, në paraqitjet e saj të përditshme, vë në dukje aktet kriminale të klanit Belivuk, por nuk u përgjigjet pyetjeve në lidhje me natyrën e marrëdhënieve të tyre.

“Taktikat e autoriteteve në Serbi janë nëse më besoni mua apo syve tuaj. Ata duan të mbulojnë faktet e dukshme dhe të vënë krimet e grupit të Belivuk në plan të parë dhe mënyrën se si i arrestuan ata, “tha Sisojev.

Duke folur për Ministrin e Mbrojtjes Nebojsha Stefanovic, si një alternativë e mundshme për Aleksandar Vuçiqin, Sisojev thotë se Vuçiç është i vetëdijshëm se Stefanoviç ka lidhje të mira në Shtetet e Bashkuara.

“Alternativën më realiste mund ta bëjë, jo  opozita, por nga dikush brenda sistemit,” tha Sisojev, duke shtuar se kjo është arsyeja pse tabloidët nën kontrollin e Vuçiq sulmojnë aq shumë Stefanović.

Sisojev vlerësoi se Perëndimi është në rrugë për ta lëshuar në ujëra Presidentin e Serbisë.

“Dhe kjo do të thotë, nëse nuk është një karton i kuq, por një karton i verdhë për Vuçiqin nga bashkësia ndërkombëtare,” tha Sisojev dhe kujtoi se SNS erdhi në pushtet në 2012 me ndihmën e Perëndimit, kryesisht Gjermanisë.

Nisma për Ballkanin e Hapur, e cila përbëhet nga Serbia, Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria, është një proces i ndryshëm nga ideja e një “bote serbe”, por të dyja janë në favor të Beogradit, tha Sisojev.

“Bota serbe është një lloj përgjigje ndaj problemeve të dukshme në normalizimin e marrëdhënieve midis Beogradit dhe Prishtinës. “Nuk ka përparim dhe ideja e” botës serbe “lidhet drejtpërdrejt me faktin se Beogradi nuk është gati për kompromis,” tha Sisojev.

Megjithëse Marrëveshja e Dejtonit i dha fund luftës në Bosnjë dhe Hercegovinë, ajo është ende, sipas tij, një shtet jofunksional.

Qëllimi kryesor i bashkësisë ndërkombëtare, siç thotë ai, është të rrisë funksionalitetin e BiH, në mënyrë që të përparojë në rrugën e integrimit evropian, dhe kjo është arsyeja pse u mbështet  i ashtuquajturi ligji për ndalimin e mohimit të gjenocidit në Srebrenicë.

“Me ndihmën e atij ligji, do lëvizet me elimininimin e politikanëve më radikalë, ata që marrin një pozicion më të moderuar do të kenë përparësi, dhe ky është mesazhi i Perëndimit për politikanët serbë në BiH,” tha Sisojev.

Ai vlerësoi se situata aktuale në BiH, pra status quo, i përshtatet edhe Rusisë.

“Statusi që ka BiH i përshtatet asaj për një arsye. Siç qëndrojnë gjërat tani, në realitet, BiH kurrë nuk do të shkojë në mënyrë më progresive drejt NATO -s “, është i bindur Sisojev dhe shton se radikalizimi më i madh në BiH, megjithatë, nuk i përshtatet Rusisë.

Sisojev vlerësoi se përfaqësuesi i ri i lartë i bashkësisë ndërkombëtare në BiH është i panjohur, kryesisht për politikanët serbë, dhe shtoi se Presidenti i Serbisë njoftoi mbështetjen e tij për entitetin e Republika Srpska.

“Për disa politikanë në Serbi, skenari i Donbas është shumë tërheqës. Sidoqoftë, nuk mund të lejohet që skenari i realizuar nga Rusia në 2014 të realizohet nga Serbia në 2021. Kjo është Evropa, ndërsa në BiH ka ushtarë perëndimorë dheështë garancë e  NATO ”, tha Sisojev.

Ai përsëriti se ajo që Perëndimi i lejoi Rusisë nuk do ta lejojë Serbinë.

“Rusia, me koston e konfliktit me Perëndimin, do të mbrojë interesat e saj në Ukrainë, ose Gjeorgji, por kjo nuk do të thotë se do të mbrojë interesat e veta ose të Serbisë në Ballkan me të njëjtin çmim.” “Për Rusinë, Ballkani dhe vendet e ish -Bashkimit Sovjetik nuk janë të njëjta,” tha Sisojev.

Ai beson se Rusia nuk është e kënaqur me qeverinë e re në Malin e Zi sepse nuk përmbushi pritjet kryesore, domethënë hoqi sanksionet kundër Moskës dhe realizoi një lloj ngrirjeje të anëtarësimit në NATO.

“Rusia nuk mund të jetë e kënaqur me këto autoritete, dhe kryeministri Krivokapic pranoi se kur tha se ministri Sergei Lavrov tha se Rusia do të gjykojë me vepra, jo me fjalë,” tha Sisojev.

Duke komentuar akuzat se partneri kryesor i Vuçiqit në Malin e Zi është në të vërtetë udhëheqësi i GP URA dhe Zëvendëskryeministri Dritan Abazović, Sisojev kujton se Beogradi, si dhe DF, sulmojnë ashpër demokratët, veçanërisht përmes tabloideve që janë nën kontrollin e Vuçiç.

Pothuajse asnjë tabloid nuk publikon pothuajse asgjë kritike ose ofenduese në lidhje me Dritan Abazovic, dhe kjo padyshim çon në përfundimin se këto janë interesa ose pjesë të mundshme që ekzistojnë. Ju mbështesni DF, por pse po sulmoni njërën pjesë dhe jo pjesën tjetër të pjesës tjetër të koalicionit qeverisës. Ka diçka pas kësaj ”, përfundoi Sisojev./ KI