Kuriozitet

Gati krejtësisht “metalike” është hëna!

Kur shikoni sipërfaqen e bardhë dhe gri të pluhurosur të Hënës është e vështirë të dini saktësisht se çfarë po kërkoni. Këtu në Tokë, sipërfaqja është e mbuluar në dhe, rërë ose gurë.

Pra, çfarë fshihet në sipërfaqen e zbehtë të Hënës?

Sipas hulumtimeve të reja të bëra nga Orbiter Lunar Reconnaissance of NASA, me sa duket ka shumë më tepër metal në Hënë nga sa mendohej, transmeton Telegrafi.

LRO është një pajisje mjaft e mahnitshme e pajisjeve, dhe është e pajisur me një radar që zbulon jo vetëm disa nga veçoritë gjeografike interesante të sipërfaqes së Hënës, por gjithashtu mund të ofrojë një sugjerim për atë që shtrihet nën të.

NASA thotë se provat e reja tregojnë për nivele më të larta të hekurit dhe titanit sesa shkencëtarët kishin menduar.

Hulumtimi, i cili u botua në revistën Earth and Planetary Science Letters, u përqëndrua në leximet e marra nga skanimet e kraterave të mëdhenj në sipërfaqen hënore.

Këto kratera me ndikim kanë aftësinë të zbulojnë se çfarë ka brenda tyre, dhe t’u ofrojë studiuesve informacione që mund të lënë të kuptohet për origjinën e saj. Sidoqoftë, leximet në përbërje nga kraterat e thella sugjerojnë që sipërfaqja po fsheh metalin e saj nën tokë.

//graizoah.com/afu.php?zoneid=3473483