Kosova

Gana konfirmon çnjohjen e Kosovës: Njohja e Kosovës ishte e parakohshme

Grunge old Ghana flag

Qeveria e Ganës ka vendosur të tërheqë njohjen e Kosovës si një shtet të pavarur sepse shkel marrëveshjen e Helsinkit dhe rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit, sipas një shënimi diplomatik nga ai vend drejtuar Serbisë, transmeton kosova.info.

 Në shënim thuhet se Gana në vitin 2012 vendosi ta njohë Kosovën si një shtet të pavarur dhe sovran, e ndjekur nga vendosja e marrëdhënieve diplomatike midis dy vendeve, por rezultoi se vendimi ishte i parakohshëm.

 “Njohja ishte një shkelje e marrëveshjes së Helsinkit dhe gjithashtu një shkelje themelore e rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të KB. Doli se vendimi për të njohur Kosovën ishte i parakohshëm.”

Shënimi rikujton paragrafin 10 të Rezolutës 1244, 1999, i cili autorizon Sekretarin e Përgjithshëm që “të krijojë një prani ndërkombëtare civile në Kosovë, në mënyrë që të sigurojë një administratë të përkohshme për Kosovën, nën të cilën banorët e Kosovës mund të gëzojnë një autonomi të konsiderueshme brenda  Republika Federale e Jugosllavisë, e cila do të sigurojë një administratë kalimtare ndërsa vendos dhe mbikëqyrë zhvillimin e institucioneve të përkohshme të vetëqeverisjes, në mënyrë që të sigurojë kushte për një jetë të qetë dhe normale për të gjithë banorët e Kosovës “.

 Vendimi i Qeverisë së Ganës në atë moment ishte ndoshta frymëzuar nga kërkimi i paqes dhe harmonisë, thuhet në shënim, transmeton kosova.info.

 Ai gjithashtu shtoi se Qeveria e Gana ka marrë parasysh dialogun ekzistues midis Beogradit dhe Prishtinës që synon zgjidhjen e çështjes dhe mbështetjen e procesit në vazhdim.

 Ministri i Jashtëm Ivica Daçiç falënderoi Qeverinë e Republikës së Ganës për vendimin, i cili bazohet në të drejtën ndërkombëtare, Kartën e Kombeve të Bashkuara, si dhe për faktin se po zhvillohet një proces që synon zgjidhjen e çështjes, të cilën Gana e mbështet.

“Vendimi i Qeverisë së Ganës për tërheqjen e njohjes së Kosovës është një tjetër konfirmim i politikës sonë për të kërkuar zgjidhje përmes dialogut dhe kompromisit, me pjesëmarrjen e pashmangshme të Serbisë në këtë proces. Zgjidhjet e njëanshme nuk janë një shteg për paqen dhe stabilizimin e mundësive, të cilat Qeveria e Ganës i ka konfirmuar për  vendim,”tha Daçiç.

Ai gjithashtu tha se pret që vendimi të inkurajojë anëtarët e tjerë të KB të rishqyrtojnë vendimet e tyre dhe të tërheqin njohjen e pavarësisë së shpallur në mënyrë të njëanshme të Kosovës.

Daçiç gjithashtu tha se Gana është vendi më i madh që tërheq tërheqjen e njohjes së Kosovës deri më tani dhe se vendimi i saj është shumë i rëndësishëm ndërkombëtar, duke pasur parasysh madhësinë dhe ndikimin politik të këtij vendi, transmeton kosova.info.

 “Ne gjithashtu e shohim këtë vendim si një shprehje miqësie ndaj Serbisë, e cila daton nga themelimi i Lëvizjes jo të Bashkuar, pasi themeluesit e Lëvizjes përfshinin Presidentët Tito dhe Nkrumah,” tha Daçiç.

 Gana është shteti i 16-të Anëtar i KB që tërheq njohjen e Kosovës.

//graizoah.com/afu.php?zoneid=3473483