SRB-BIH-HR

Gadžerri: VV-u se ne oprašta ne glasanje međunarodnih sporazuma

Zastupnica Demokratskog Savjeza Kosova Besa Gadžerri rekla je da se Pokretu Vetëvendosje neće oprostiti što nije glasao u Skupštini za međunarodne sporazume.
U emisiji Info magazin o Klanu Kosova, Gadžerri je rekla da rezolucije koje su u interesu građana ne bi trebale biti politizirane. Prema njenim riječima, subjekti koji prave politiku o temama koje su u interesu građana kaznit će sami građani.

“Bila je to rezolucija koja je trebala da nas ujedini – politička volja Skupštine – mislim da nijedan član Skupštine nema razlike u ovom izvještaju, međutim, puno vremena se izgubilo u raspravi. Ovu rezoluciju nisu podržali svi politički subjekti, naime Pokret samoopredjeljenja i to je njihovo pravo, ali ja ipak smatram da su svi trebali glasati. “

“To su vrlo važne teme i nijedan politički subjekt ne može krenuti naprijed. Vrijeme je za razmišljanje jer smo ove godine u drugačijoj situaciji s obzirom na re-aktualizaciju kosovskog pitanja i globalnu pandemiju koja stvara novi poredak.

“Nama kao Kosovu nije oprošteno što imamo tako duboke političke podjele. Sigurna sam da sve stranke tamo vole Kosovo i žele da sklopimo sporazum sa Srbijom za dobro Kosova. “

Dodala je da postoje neke teme koje su teme za građane zemlje, a ne političke partije.

„Konkretan primjer je da rezolucije nisu olbigativne, ali ova rezolucija je trebala poslati poruku da sve političke stranke trebaju čuvati vrijednosti naroda na Kosovu. Preuzimanje dijaloga od strane Hotija nema nikakve veze sa Thaçijem. Hoti je izjavio da će voditi dijalog, jer tako kaže Ustav.

“Hoti i nijedan premijer ove zemlje nemaju mandat za dijalog da bi utjecali na suverenitet i ustavni poredak zemlje. “Sve stranke moraju biti ujedinjene i opozicija mora biti tu da nadgleda rad vlade.”

“Ne možemo garantovati da međunarodni faktori neće staviti drugačije stvari na stol, ali Hoti nema mandat da sklapa sporazume na štetu Kosova.”

“Ne možemo nastaviti s političkim bijesom. Opozicija može igrati svoju igru, ali građani će je slijediti. “VV-u nije oprošteno što nije glasao za međunarodne sporazume, jer su napravljeni za građane zemlje i oni će suditi političkom subjektu koji se bavi i tim stvarima.”

Shfaq më shumë
//nessainy.net/4/3473483