SRB-BIH-HR

Fotografija / “Covid nas ne ubija, vi nas ubijate”, Napolitanci se sukobljavaju s policijom

“Covid nas ne ubija, vi nas ubijate”; ovim pozivima stotine ljudi, uglavnom mladih ljudi, ispunilo je ulice Napulja, ogorčene oštrim mjerama poduzetim za suzbijanje pandemije usred naglog porasta zaraza.

Demonstranti su marširali ulicama glavnog grada regije Kampanija kako bi se okupili ispred sjedišta regionalne vlade, pucajući u vatromet i dimne bombe i sukobljavajući se s policijom koja ih pokušava zaustaviti.

“Ako ga zatvorite, platit ćete”, vikali su.

Pozivi na proteste kružili su društvenim mrežama nakon policijskog sata, u vrijeme kada je italijanska južna regija već zatvorila većinu škola i uvela policijski čas preko noći. Guverner Kampanije Vincenzo De Luca najavio je u petak da će područje ići u izolaciju nakon što je zabilježilo 2.280 dnevnih slučajeva. Predložio je 40-dnevni karantin kako bi se zaustavilo širenje bolesti u regiji.

Nezadovoljstvo pooštravanjem antiCovid mjera takođe je počelo da izbija u Velikoj Britaniji. Nedavne ankete pokazuju da su mnogi Britanci umorni od pravila pandemije i spremni su ih prekršiti kako bi upoznali svoje najmilije.