Srpski

FOTO/ KURTI: TAČI PREKŠRIO USTAV

Kabinet premijera Kosova Aljbina Kurtija, došao je do zaključka da je aktuelni predsednik Hašim Tači 2013. godine, dok je bio premijer, prekršio kosovski Ustav i da to opravdava pokretanje ustavnog postupka za njegovo razrešenje sa predsedničke pozicije.

Iz Kabineta premijera saopšteno je, da je Kurti obavestio predsednicu Skupštine Vjosu Osmani o navodnim ustavnim implikacijama u “tajnom sporazumu” iz 2013. godine, između tadašnjeg premijera Hašima Tačija, a danas predsednika, i tadašnjeg generalnog sekretara NATO Andersa Foga Rasmusena.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, Tači je putem sporazuma u ime Kosova prebacio na KFOR (Misija NATO na Kosovu) apsolutno pravo veta nad svim budućim misijama Kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova za izvestan period.

Tači je u pismu koje je prosledila Vlada, osigurao Rasmusenu da će Kosovske bezbednosne snage ići na sever Kosova samo uz prethodnu dozvolu KFOR-a.

Kurti je u zvaničnom dopisu predsednici Skupštine naveo, da je nakon preuzimanja premijerske dužnosti angažovao svoje osoblje da analizira sadržaj ovog “tajnog sporazuma, kao i ustavne implikacije”.

Kako se dodaje, cilj Kurtija je bio da obavesti predsednicu Skupštine o postojanju jednog takvog sporazuma, kao i o analizi Vlade.

Na osnovu ocene koja je prosleđena i medijima, “potpisivanje jednog takvog sporazuma, koji omogućava prenos suverenih ovlašćenja na jednu drugu međunarodnu organizaciju, a potom i prikrivanje tog sporazuma od poslanika Skupštine, ima niz ozbiljnih implikacija ustavne prirode”.

Ista analiza zaključuje da je Tači, dok je bio premijer, “teško prekršio Ustav i da to opravdava pokretanje ustavnog postupka za njegovo razrešenje sa mesta kosovskog predsednika”.

Kurti, međutim, ističe da želi da bude jasan i da kao premijer ne izražava nikakav stav za ili protiv tajnog sporazuma, što se tiče njegovog sadržaja.

“Ja, kao premijer, razumem i visoko cenim važnost saradnje Kosova sa NATO u cilju potpune sigurnosti i teritorijalnog integriteta Kosova i njenih građana. I ja, kao premijer, garantujem Skupštini, kao i svim građanima, da neću preduzeti nijedan korak koji će dovesti u opasnost to neophodno savezništvo za bezbednost naše zemlje”, navodi se u Kurtijevom dopisu.

Isti dopis je prosleđen Tačiju i glavnom državnom tužiocu, Aleksandru Ljumeziju (Lumezi), preneo je RSE.