Rajoni

Filipçe jep këshilla si të mbrohemi nga COVID -19

Nga çka duhet të keni kujdes dhe si të mbroheni nëse kujdeseni për një person me COVID-19?

“Njerëzit me formë të butë të sëmundjes dhe pa rrezik nga komplikimet mjekohen në shtëpi. Mjeku amë duhet të përfshihet në monitorimin e shëndetit duke monitoruar zhvillimin e simptomave përmes telefonatave ditore dhe nëse është e mundur, vizitat në shtëpinë e pacientit”, shkruan Ministri i Shëndetësisë, Venko Filipçe në Facebook, transmeton Kosova.info.

Postimi i plote:

Венко Филипчe

На што треба да внимавате и како да се заштите себеси доколку се грижите за лице заболено од КОВИД-19?

Лицата со лесна форма на болеста и без ризик за компликации се лекуваат во домашни услови. Матичниот/семеен лекар треба да биде вклучен во надзорот на здравствената состојба со следење на развојот на симптомите преку дневни телефонски повици и доколку е можно, преку посети во домот на пациентот.

Прочитајте повеќе за домашно лекување на следниот линк 👉 

Image may contain: text that says 'република северна македонија министерство здравство како да ce заштитите ако ce грижите за лице заблено од ковид-19?'
Image may contain: text
Image may contain: text
Image may contain: text