SRB-BIH

Evropski parlament: Džo Bajden je prilika da se obnovi saradnja EU i SAD

Evropska unija vidi priliku da obnovi saradnju sa SAD nakon što novi američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) preuzme dužnost američkog lidera, navodi se u tekstu objavljenom na web stranici Evropskog parlamenta.

  • Preuzimanje dužnosti novog predsjednika SAD-a predstavlja priliku za ponovno definiranje transatlantskih odnosa. Evropa i Amerika tradicionalno su saveznici, no pod vodstvom Donalda Trampa (Trump) SAD je postao jednostraniji i povukao se iz ugovora i međunarodnih organizacija. S Džoom Bajdenom, koji 20. januara preuzima dužnost, otvara se prilika za ponovnu saradnju – navodi se na stranici Evropskog parlamenta.

Svijet treba snažnu vezu Evrope i SAD
Evropska komisija predstavila je 2. decembra 2020. prijedlog novog transatlantskog programa kojim se omogućuje saradnja na nizu pitanja. Vijeće u svojim zaključcima od 7. decembra ponovno potvrđuje važnost tog partnerstva. Naglašava se da Parlament podržava bližu saradnju.

Predsjednik Parlamenta Dejvid Sasoli (David Sassoli) 7. novembra objavio je na Twitteru: „Svijet treba snažnu vezu Evrope i SAD, posebno u ovim teškim vremenima. Radujemo se saradnji u borbi protiv koronavirusa, klimatskih promjena i sve veće nejednakosti”.

  • I SAD i EU mogu profitirati od bliže saradnje, no i dalje postoje mnogi izazovi i razlike – piše na web stranici Evropskog parlamenta.

Kada je u pitanju koronavirus navode da, iako je to globalna prijetnja, je Tramp odlučio povući SAD iz Svjetske zdravstvene organizacije.

  • EU i SAD mogli su udružiti snage u financiranju razvoja i distribucije vakcina, testiranja i liječenja te radu na prevenciji, pripravnosti i odgovoru – piše na stranici Evropskog parlamenta.

Demokratija i ljudska prava
Također, osvrnuli su se na klimatske promjene, tehnologiju, trgovinu i norme kao i na vanjske poslove.

  • EU i SAD predano promiču demokratiju i ljudska prava. Zajedno mogu raditi na jačanju multilateralnog sistema. Međutim, u nekim se slučajevima ne slažu oko najboljeg načina ostvarenja tih ciljeva. I jedni i drugi traže najbolji način za definiranje odnosa s Kinom. Pod Trampovim vodstvom SAD je imao više sukoba, a EU diplomatski pristup. Pregovarači EU postigli su u decembru 2020. sveobuhvatni sporazum o ulaganjima s Kinom. Parlament ga trenutno razmatra i njegova saglasnost potrebna je za stupanje sporazuma na snagu. Novo američko vodstvo prilika je za veću i bolju koordinaciju pristupa – piše na stranici Evropskog parlamenta.

NA kraju se navodi da su EU i SAD primijenili različite pristupe i prema Iranu. I SAD i EU bili su dio nuklearnog sporazuma s Iranom, ali Tramp je iz njega povukao SAD 2018.

  • Uz novog predsjednika SAD-a otvara se prilika za zajednički pristup – zaključuje se tekst na stranici Evropskog parlamenta.