SRB-BIH

Evo kako vas maska ​​štiti od koronavirusa putem specijalne kamere

Mit da jednostavna maska ​​ne može zaštititi od koronavirusa često se može čuti kao izgovor za one koji je ne nose.

Američka javna televizija JSE objavila je videozapis na kojem se vide slike snimljene specijalnom kamerom i na kojem se vidi kako takva jednostavna maska, ako se pravilno postavi, uveliko doprinosi zaštiti od virusa.

Američki naučnik koji se bavi mehanikom fluida ugradio je kameru koja je u stanju zabilježiti minimalne promjene u kretanju i temperaturi zraka.

Na ovaj način se promjene bilježe ispred osobe osobe kada osoba govori, kašlje ili samo diše. U svakom slučaju, upotreba maske je usporilo i smanjilo širenje čestica.

Kamera je takođe pokazala da način na koji se maska ​​nosi iznad usta, bez prekrivanja nosa, gotovo da i nema efekta, za razliku od pravilnog postavljanja maske preko usta i nosa.

Ako osjetite vlagu ispod maske, to je znak da je vaša maska ​​efikasna, piše u videu.

Video govori o još jednoj uobičajenoj predrasudi kojoj su protivnici maski skloni – da samo bolesni trebaju nositi masku.

S obzirom na to da je oko trećina slučajeva COVID-a bez simptoma, tj. pacijent nema simptoma, nošenje maske preduvjet je samozaštite i drugima.

U kombinaciji s društvenom daljinom i redovitim pranjem ruku, maska ​​je najbolji način da se zaštitite od infekcije. Kao što je zaključeno u ovom poučnom videu – nošenje maske novi je znak ljubaznosti.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.