SRB-BIH

Evo je izjavio: Ekonomska i socijalna situacija radnika u privatnom sektoru utrostručila se od početka pandemije COVID-19

Predsjednik Saveza privatnog sektora Jusuf Azemi rekao je da se ekonomska i socijalna situacija radnika u privatnom sektoru od početka pandemije COVID-19 utrostručila.

Kazao je da se Vlada Kosova ne brine o situaciji i teškoćama s kojima se suočavaju radnici u ovom sektoru.

Azemi je pozvao da se odobri budžet kako bi radnici mogli da dobiju sumu od 170 eura.

„Stanje radnika u privatnom sektoru je ozbiljno, posebno u ovom vremenu pandemije kada se situacija teškoća utrostručila. U stvari, Vlada Kosova nije stvorila svoje uticaje kako bi stimulisala i olakšala radnike u privatnom sektoru.

Što se tiče paketa za hitne slučajeve, velika većina tih vozila nije otišla na odgovarajuće mjesto. Govorim o naknadi radnika.

Veliki dio tih sredstava otišao je u različite zemlje i mi kao sindikat upozorili smo bivšeg ministra, ali i trenutnog ministra financija. Ima radnika koji rade i nisu primili plaće za april, maj i jun.

“To je situacija da ne vidimo svjetlo na kraju tunela”, izjavio je Azemi.

On je rekao da je velika sramota što poslanici Kosova nisu glasali o budžetu i onemogućili primanje isplate 170 eura za radnike u privatnom sektoru.

“Velika je sramota da pojedinci koji imaju visok životni standard, poput poslanika, ne gnjave sa radnicima iz privatnog sektora.

Da je to bila neprijateljska država, to ne bi dozvolilo da radnici privatnog sektora prosjače jedni druge. “Oni povlače pitanje glasanja o budžetu, a radnici privatnog sektora ostaju bez plata”, rekao je Epoka e Re.

Azemi je naglasio da rok za pomoć zaposlenima u privatnom sektoru treba produžiti.

“Odluka je da se kompenziraju radnici iz privatnog sektora samo za mart i april. Zatražili smo da radnici koji su u riziku od posla da nastave pomoć za maj i juni, posebno za radnike vezane za Centar za porodičnu medicinu, tehničke radnike koji pružaju sigurnost za te ustanove, ali koliko će biti odobreno naš zahtjev ostaje da se vidi.

“Ali, pošto je pandemija u toku i rizik je velik, onda mislim da vlada to mora provesti i također produžiti pomoć na naredne mjesece”, rekao je Azemi.

Prema njegovim riječima, država ne štiti prava radnika u privatnom sektoru.

“Država ne štiti prava radnika. Mnogi radnici su otpušteni. Inspektoratima smo postavili i zahtjev.

Broj zaposlenih u privatnom sektoru je 270-300 hiljada, ali u sustav ne vjerujem da postoji čak 200 tisuća koje plaćaju povjerenje i druge obveze prema državi.

“Mi smo pojedinačno protestirali i u ovom trenutku ne očekujemo proteste zbog pandemije”, deklarirao je.

Azemi je kazao da je pogoršana situacija u državnom budžetu razumljiva, ali prema njegovim riječima država bi trebala biti jednaka za sve. “Na početku pandemije tražili smo da se plaće zaposlenih u javnom sektoru smanje na 50 posto i da se stimuliraju radnici iz privatnog sektora, koji nikada nisu imali pažnju države i u stalnoj su opasnosti, jer su aktivni na poslu. , dok radnici iz javnog sektora borave u svojim domovima i brinu o svojim porodicama, a mi moramo raditi za njih. Ne znam koliko će ovo trajati, ali država bi trebala biti jednaka za sve “, izjavio je na kraju Azemi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.