SRB-BIH

EU ODGOVORILA HARADINAJU: PREGOVARAMO SAMO SA TAČIJEM

Predstavnici Evropske unije ponovo su pisali premijeru Kosova Ramušu Haradinaju.

Predstavnici EU Federika Mogerini, komesar za trgovinu Sesilija Malmstrom i komesar Johannes Hahn uputili su novo pismo premijeru Ramušu Haradinaju, u kojem navode da je “svojim jednostanim akcijama ugrozio napredak koji je do sada postignut u dijalogu”.

Evropski funkcioneri takođe pozdravljaju rezoluciju o dijalogu, koju je kosovska skupština usvojila na Haradinajevu inicijativu, ali, kako prenose mediji, “ukazuju da će dijalog biti nastavljen u istom formatu, koji podrazumeva da EU zastupnikom stavova Prištine i učesnikom u dijalogu i dalje smatra samo Hašima Tačija”. 

Portparol Evropske unije Maja Kocijančić potvrdila je za Tanjug da je pismo Mogerini, Hana i Malstrom upućeno Haradinaju, ali nije želela da govori o njegovom sadržaju. 

Sadržaj je obelodanila Gazeta Expres onlajn, ističući da evropska “trojka” u pismu najpre odbacuje Haradinajevu ocenu, koju je izneo u svom prethodnom pismu Briselu, da je “u dosadašnjem dijalogu Beograda i Prištine malo toga učinjeno”.

Poručuju takođe da kosovskoj vladi treba da bude jasno da dijalog Beograda i Prištine treba da bude nastavljen u formatu u kojem je taj proces i započet: 

“Snažno odbacujemo vašu ocenu da dijalog stagnira. Umesto toga, dijalog na čelu sa dva predsednika obeležava i označava stalni napredak. Ovu procenu smo podelili sa liderima EU na Evropskom savetu u decembru i dobili smo ohrabrujuće poruke podrške”, navodi se u pismu upućenom Haradinaju. 

Predstavnici EU smatraju da je rezolucija usvojena u kosovskoj skupštini važna i da treba da doprinese ubrzanju nastavka procesa na konstruktivan način, u okviru dijaloga na visokom nivou. 

“Mi to pozdravljamo i smatramo to uvodnim stavovima Kosova koje će njegov predsednik izraziti u nastavku dijaloga”, kaže se i ističe da je za EU dijalog jedini realni okvir za rešavanje normalizacije odnosa između Prištine i Beograda.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.