Tjera

EU negira zastoj u dijalogu, sljedeći sastanak “čim to uslovi dozvole”

Kosovo i Srbija zvanično su uključeni u proces dijaloga za normalizaciju odnosa, uz posredovanje Evropske unije, ali sastanak na nivou lidera, zakazan za kraj septembra, više puta je odgađan, na osnovu „blokade pandemije“.
Ali pandemija koronavirusa nije spriječila sastanak šefova kosovske i srbijanske delegacije Skendera Hysenija i Petra Petkovića 29. oktobra u Briselu, gdje su razgovarali o rješavanju finansijskih zahtjeva i imovinskih pitanja između dvije zemlje.

U Briselu inzistiraju da dijalog nije blokiran.

“Od nastavka u julu, dijalog se nastavlja i napreduje sastancima stručnjaka i na političkom nivou.

“Sljedeći politički sastanak na visokom nivou sazvat će se u Briselu, čim to uslovi dozvole”, rekao je jedan od glasnogovornika EU Peter Stano za Radio Slobodna Evropa.

Vlada Kosova kaže da nema blokade

Vlada Kosova kaže da su kašnjenja u dijalogu isključivo vezana za pandemiju.

“Zbog drugog vala pandemije COVID-19, Brisel je potpuno zatvoren za sastanke. Nema druge prepreke.

“Nastavljaju se pripreme za sastanke tehničkih grupa čim se stvore okolnosti”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa iz kabineta premijera Kosova Avdullah Hoti.

Prema njihovim riječima, trenutno ne postoji određeni datum za bilo koji sljedeći sastanak.

Premijer Kosova Avduallah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vuiqiiq poslednji put su se sastali u Briselu 7. septembra, gde je predsednik Srbije pokrenuo i pitanje Asocijacije opština sa srpskom većinom, tela za koje Srbija teži da ima izvršna ovlašćenja. koji bi upravljao nizom pitanja za deset opština sa srpskom većinom.

Nakon povratka na Kosovo, premijer Avdullah Hoti izjavio je da pitanje udruženja neće biti vraćeno za pregovarački stol “jer je to zatvoreno pitanje”, ali Srbija dijalog naziva besmislenim ako se o tome ne razgovara.

Pandemija, samo kao izgovor?

Politički analitičar Agon Maliqi procjenjuje da razlog odgađanja sastanaka u Briselu pod izgovorom pandemije ne leži. Prema njegovim riječima, kašnjenje je više odraz nedostatka sadržaja u dijalogu.

“Prvo, Srbija uobičajeno nastoji odgoditi i odgoditi dijalog i trenutno se ne suočava sa značajnijim pritiskom. Drugo, Kosovo je u fazi političkog haosa i vlada nema težinu da ovaj proces pogura naprijed. Dijalog vjerovatno nije prekinut, ali je bez dinamike i čeka razjašnjenje situacije s Vladom Kosova, hoćemo li imati rekonfiguraciju vlade, ili nove izbore “, rekao je Maliqi za Radio Slobodna Evropa.

Smatra da, međutim, obje strane čekaju i početak rada nove američke administracije.

Mislim da svi čekaju nešto značajnije na proljeće,” rekao je Maliqi.