SRB-BIH-HR

Erdogan ustrajan na stavu o ruskim raketama!

Predsjednik Recep Tayyip Erdo .an rekao je u četvrtak da je američkom predsjedniku Joeu Bidenu naložio da Turska nije promijenila stav o ruskom protivraketnom sistemu S-400, zbog kojeg je Washington uveo sankcije Ankari.

Biden i Erdogan izrazili su optimizam zbog svog sastanka u ponedjeljak, iako dva NATO saveznika nisu najavila bilo kakav sporazum o sukobu oko ruskog sistema i Sirije.

Tursko nabavljanje raketnog sistema S-400 podiglo je tenzije sa Sjedinjenim Državama i saveznicima u NATO-u zbog zabrinutosti da je taj sistem nekompatibilan sa odbranom saveza i da može ugroziti američke borbene avione F-35.

Turska, koja je izuzeta iz programa obuke američkog ratnog zrakoplovstva za ruski sistem, negirala je bilo kakve zabrinutosti tokom sastanka.

Erdogan je rekao da je tokom sastanka pojasnio Bidenu da Turska neće poduzeti bilo koji drugi korak i da je njegova zemlja osigurala potreban novac za avion F-35.

Ankara i Washington pokušali su izostaviti razlike i usredotočiti se na suradnju na Afganistanu i Siriji, iako je Turska izrazila nezadovoljstvo američkom podrškom kurdskim militantima u Siriji, koje ta zemlja smatra teroristima.