SRB-BIH-HR

Erdogan: Normalizacija mjera u Turskoj od 17. maja

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) najavio je da će uskoro biti objavljen raspored normalizacije u zemlji kad su u pitanju mjere uvedene u cilju suzbijanja širenja novog koronavirusa, javlja Anadolija.

  • Prioritet predstojećeg sastanka vlade bit će raspored normalizacije pandemijskih mjera od 17. maja, koji će uskoro biti objavljen – izjavio je Erdogan koji je videokonferencijom imao susret s mladima iz svih turskih provincija.

Kako je kazao, pridaje veliku važnost susretima s mladima i druženju s njima.

  • Naš novi kalendar normalizacije, koji započinje od 17. maja, najavit ćemo u narednim danima. Ovo će biti jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda našeg prvog sastanka vlade. Ovaj kalendar će uključivati ​​proces otvaranja škola – rekao je Erdoan.

Istakao je da trenutno postoji ozbiljan pad broja umrlih od posljedica zaraze koronavirusom.

  • Naravno, to pokazuje da mjere koje smo poduzeli počinju davati rezultate. Vrlo je ozbiljan pad broja slučajeva. To pokazuje da postižemo rezultatem – naglasio je Erdoan.

Prema njegovim riječima, odgovornost i obaveze rastu kada se vidi da su se žrtve i potlačeni u svijetu okrenuli ka Turskoj. Govoreći o napretku Turske i postignućima Erdogan je kazao i da je Turska trenutno glavni izvoznik u oblasti odbrambene industrije.

  • Ne uvoz, već izvoz. Sada svu municiju za svoje bespilotne borbene letjelice pravimo u Turskoj – pojasnio je Erdoan.