SRB-BIH

Energetska tranzicija na Kosovu: Ambasador Heldt i premijer Hoti posetili su napredak radova njemačko-izraelsko-kosovskog vjetro parka u mestu Bajgora, opština Mitrovica

Danas je ambasador Christian Heldt zajedno s premijerom Avdullahom Hotijem posjetio mjesto gradilišta parka vjetroenergetske energije SoWi u općini Mitrovica, gdje su bili svjedoci dobro napredujućih radova prvog kosovskog projekta provedenog u skladu sa zakonom o strateškim ulaganjima.

Tom prilikom je ambasador Heldt izjavio:

„Ovaj nemački vodeći projekat, koji se realizuje kao zajedničko ulaganje sa izraelskim i kosovskim kompanijama, jedna je od velikih priča o uspehu Kosova i pokazuje da ekonomske i ekološke koristi mogu ići na ruku: Solarni vetropark neće biti samo najveći izvor obnovljive energije u zemlji i pomoć Kosovu da smanji emisiju CO2 i ostvari ciljeve čiste energije.

Uz sumu ulaganja od 165 miliona. Euro, projekt će također značajno doprinijeti lokalnoj ekonomiji, što je još važnije tokom trenutne ekonomske krize nastale uslijed pandemije Covid koju doživljavamo globalno. “

Park vjetroelektrana, kojem je u februaru 2019. godine dodijeljen status strateškog investitora Republike Kosovo, zajednički je projekt koji između ostalog financiraju njemački, izraelski i kosovski ulagači.

Sa 27 turbina proizvedenih u Njemačkoj, vjetrenjača će stvoriti ukupni kapacitet od 105 MW što iznosi otprilike 10 posto ukupnog kapaciteta zemlje. Izbjegavanjem 247.000 tona CO2 svake godine, projekt će imati značajan doprinos ublažavanju klimatskih promjena. Početak rada vjetroparka planiran je za 2021. godinu.

Povezana vijest:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.