Bota

Eksperti polak: Ndihma ruse është pikërisht “dislokimi i ushtrisë në Itali”

Eksperti i “Qendrës për Studime Orientale” polake Andrzej Wilk konfirmoi versionin se Polonia ishte ajo që nuk lejoi avionët e transportit ushtarak IL-76 të Forcave Ajrore Ruse të arrinin më shpejt dhe më lehtë në Itali, duke i detyruar ata të fluturojnë përtej Detit të Zi dhe Ballkanit, shkruan Kosova.info.

Blogerët sugjerojnë që Polonia ka mbyllur korridorin e ajrit për aeroplanët rusë. Nuk ka asnjë konfirmim zyrtar të këtij versioni deri më sot, por një ditë më parë shefi i ekspertit të brendshëm të sigurisë në Evropën Lindore nga “Qendra polake për studime orientale” polake Andrzej Wilk bëri një deklaratë duke sugjeruar se Varshava ndaloi aeroplanët rusë të fluturonin mbi territorin kombëtar polak.

“Mbështetja e Rusisë në luftën kundër koronavirusëve mund të ketë pasoja në marrëdhëniet e ardhshme midis Moskës dhe Romës dhe qëndrimit të Italisë në lidhje me kërcënimin ushtarak të Rusisë në Evropë. Procedurat që demonstrojnë përgatitjen e mëparshme të Rusisë për këtë lloj ndihme, si dhe mënyra në të cilën mund të bjen dakord me këtë çështje, na lejojnë ta konsiderojmë këtë si një element tjetër të përpjekjeve të Moskës për të shkatërruar kohezionin e aleatëve në NATO, ngjashëm me veprimet e ndërmarra kundër Turqisë një vit më parë  me furnizimin e sistemeve moderne të mbrojtjes raketore me kushte të favorshme për Ankaranë, me të cilën nuk u pajtuan aleatët e SHBA “, tha Andrzej Wilk.

Wilk i kushtoi vëmendje të veçantë kamionëve ushtarakë Rus Kamaz që mbërrinin në Itali.

“Informacioni në lidhje me dërgimin e automjeteve Kamaz në Itali me pajisje dezinfektimi aerosol duhet të kuptohet si një vendosje e përkohshme e njësive të rregullta të ushtrisë ruse në territorin e këtij vendi”, tha  eksperti në Qendrën për Studime Orientale.

Andrzej Wilk ka punuar si ekspert në Ministrinë e Mbrojtjes Polake dhe më vonë si specialist i lartë në departamentin e mbrojtjes strategjike të ministrisë. Ai u diplomua në fakultetin ushtarak të Akademisë Polake të Mbrojtjes Kombëtare.

“Përgatitja dhe zbatimi i shpejtë i operacioneve për të ndihmuar ata që luftojnë koronavirusin në Itali nuk kanë qenë një sfidë e madhe për forcat e armatosura Ruse. Megjithëse deri më tani nuk është raportuar asnjë rast i infeksioneve Covidom-19 në ushtrinë ruse, janë marrë masa që nga fillimi i muajit për të mbrojtur personelin nga epidemia. Më 12 mars, në Ministrinë e Mbrojtjes Ruse u krijua stafi operacional për të parandaluar përhapjen e infeksionit koronavirus në forcat e armatosura Ruse, të udhëhequr nga Zëvendës Ministri i Parë Ruslan Chalikov. Forcat radiologjike, kimike dhe mbrojtëse biologjike luajnë një rol kryesor në të gjitha projektet e trajnimit, me shërbimet mjekësore ushtarake që luajnë një rol ndihmës. Një nga arsyet kryesore është se ata kryejnë detyra të kuptuara gjerësisht për dezinfektimin, si në aspektin e pastrimit të substancave në lëvizje, ashtu edhe të zonave specifike. Informacioni në lidhje me dërgimin e një makinave KamAZ në Itali me pajisje dezinfektimi aerosol duhet të kuptohet si një konfirmim i vendosjes së përkohshme të trupave të rregullta ruse në territorin e këtij vendi. Hapin e Rusisë duhet konsideruar si përfshirje e ministrisë së mbrojtjes, dhe jo siç ka qenë shumë herë në rast të fatkeqësive natyrore, ministria për situata të jashtëzakonshme  dhe mbrojtjes civile”, shkruan Andrzej Wilk në faqet e Qendrës për Studime Orientale në Varshavë. /Kosova.info/

Leave a Reply

Your email address will not be published.