SRB-BIH

Ekskluzivni intervju / Govori Predsednica NDS-a Emilija Redžepi za Kosova.info

Bilo koja vlada formirana pod raznim političkim pritiscima, kalkulacijama i pojedinačnim ili stranačkim interesima protiv volje naroda, za nas iz NDS-a je neprihvatljiva, može stvoriti destabilizaciju države, razne proteste i nerede koji ne odgovaraju nikome, posebno ne nama koji dolazimo iz redova nealbanskih zajednica.
Kosova.info:
G-đ. Redžepi, vi ste u Kurtievoj vladi bili ministar, kao deo koalicije 6+, ali nakon pada vlade Kurti tu poziciju je sada izgubila Bošnjačka zajednica i preuzela ga je Turska zajednica, da li ste izgubili podršku ostalih bošnjačkih poslanika, ili ste se sami povukli iz vlade Hotija?
Emilija Redžepi:

Bila sam Ministar u vladi gospodina Albina Kurti i ponosim se time. Veliko mu hvala što mi je ukazao poverenje i smatram da sam na profesionalan način to opravdala, ne kao manjinski ministar nego kao državni ministar. Bila sam na čelu ključnog ministarstva i vodila puno računa da svi predsednici svih Kosovskih opština budu podjednako tretirani, vrednovani i poštovani bez obzira na političku partiju iz koje dolaze ili nacionalnu zajednicu, kao i jezik kojim govore. 

Dala sam svoj maksimum i vodila puno računa da se poštuje upotreba oba službena jezika u administraciji, stvarajući svakodnevno duh tolerancije i međusobnog poverenja i uvažavanja kako na centralnom nivou tako i na lokalu uz redovne svakodnevne posete opštinama i komunikaciji sa njima.

Verovala sam u ovu vladu, u promene koje su trebale da se dogode oko vladavine prava i suzbijanje korupcije kako bi smo kao društvo lakše koračali prema putu Evropskog prosperiteta, verovala sam u viziju građana koji su na poslednjim izborima pokazali svima nama da žele nešto drugačije, nešto jače progresivno, sa nekim drugim ljudima koji nemaju nikakvu mrlju iza svog dosadašnjeg političkog delovanja, verovala u ministre koji su svako u svom resoru za ovo kratko vreme odradili profesionalno i želim da se svakom od njih zahvalim na uzajamnom poštovanju i zajedničkom radu, posebno u teškom periodu pandemije virusa Covid-19.

Međutim nekome ova čista vlada nije odgovarala i srušili su je.

Ja lično nisam želela biti ministar bilo koje druge vlade, niti sam sa nekim razgovara oko toga, niti sam protiv nekog iz druge zajednice da bude na toj poziciji. l, ja u vezi gospodina Rasima Demiri i Dudu Balje ne mogu ništa reči, smatram da trebate njih pitati oni su bili odlučujući faktor da vlada gospodina Kurtija padne. Mi ne možemo preko noći promeniti svoj stav i dosledno stojimo čvrsto iza svojih principa, bez obzira na posledice.

Samo mi (NDS) nismo podržali ovu vladu i informisaćemo javnost za naše dalje političke postupke zato što je NDS u Prizrenu u koaliciji sa VV i jako dobro sarađujemo sa gradonačelnikom Haskukom i ne želimo da zbog neke obične političke funkcije na centrali bošnjački narod u Prizrenu izgubi sve ono što smo 10 godina stvarali.

Kosova.info:
Uvek ste bili snažni glas da zaštitite Bošnjačku zajednicu, njihove interese i integraciju bošnjačke zajednice u Kosovskom društvu, viđeni ste kao odani i dosledni advokat sa vizijom, sada čete nedostajati u Skupštini, kakva su vaša očekivanja od nove vlade, da li će vaša partija podržati Vladu Hoti, ili ćete ostati u opoziciji?
Emilija Redžepi:

Da ja sam bila jak Bošnjački glas u parlamentu, ova vlada neće biti dugog veka, poslušali smo sada volju naših građana da stanemo čvrsto i izdrzimo  zajedno do sledećih izbora koji će biti jako brzo.

NDS ima svog zastupnika u parlamentu Republike Kosova to je G-đ. Zikreta Aliti koja je u NDS-u isto toliko dugo koliko i ja, od samog osnivanja partije, koja takođe jako čvrsto zastupa naše zajedničke stavove, koju sada niko nije mogao da “kupi”, koja ne “prodaje “ svoj glas nikada i ja joj se kao predsednica stranke srdačno zahvaljujem na tome i stojim iza svake njene odluke u ovom momentu.

Kosova.info:
Poslanica Duda Balje na socijalnim mrežama je uputila kritike za nejedinstvo između bošnjačkih poslanika, ali je poslanica Balje među prvima glasala i time traumatizirala glasače u prvom planu, tako što se  pridružila Liberalnoj Egipćanskoj Partiji i Partiji Aškalija Kosova, i ne podržavši Bošnjačke političke partije, kako komentarišete njenu izjavu?
Emilija Redžepi:

Odluka poslanice Dude Balje je takva kakva jeste, ne želim komentarisati niti imam pravo, ona je mene podržala kada sam joj ja tražila glas za ministra i na tome sam joj bila jako zahvalna.

Kosova.info:
Pre glasanja da li su Vas kontaktirali G-đ. Balje ili G-din. Demiri za neku saradnju da Bošnjačka zajednica ne izgubi Ministarsku poziciju i da vam daju podršku?
Emilija Redžepi:

Ne niko me nije kontaktirao, pokušala sam ja da ih ubedim da mi Bošnjaci budemo neutralni i da se ne mešamo u odnose Albanskih lidera koji se sada međusobno prepucavaju, da zajedno svi zauzmemo neutralni stav, da ne budemo odlučujući faktor da li će jedna vlada da padne a druga da se formira, međutim nisam uspela u tome, javnost zna javni stav G-đ. Dude Balje da će podržati novu vladu, takođe zna i malo skriveniji stav G-dina. Demirija da kao neće glasati a glasao je da bi dobio dva mesta zamenika ministra u novoj vladi i zadovoljio svoje ljude u partiji  a Turskog ministra podržao – zato što mora, tako da smo zbog svega ovoga mi i napustili 6+ grupu i bićemo nezavisni u Skupštini Kosova.

Kosova.info:
Koja je vaša poruka za sve građane i glasače, kao i za čitavu Bošnjačku zajednicu, koji su razočarani da je ova velika zajednica izgubila Ministarsku poziciju u Vladi Kosova, ko je po Vama odgovoran?
Emilija Redžepi:

Poštovani Bošnjaci, formirana je nova vlada u kojoj ja nisam videla prostor da bi nastavila da radim onako kako sam planirala, ponavljam NISAM HTELA BITI MINISTAR, to sam javno rekla i u parlamentarnoj grupi 6+, što ne znači da druga dva naša poslanika Rasim Demiri i Duda Balje kada su već odlucili da podrže novu vladu nisu imali prostora da traže Bošnjačkog ministra, njihova dva glasa su odlučila da Enis Kervan bude ministar u novoj vladi i ja mu čestitam te javno želim da se zahvalim G-dinu. Fikrimu Damki i G-đ. Fidan Jilta ispred KDTP na glasu koji su meni dali da budem ministar, što sam im ja jako brzo vratila na kapitalnim ulaganjima u opštini Mamuša u vrednosti više od 100.000 evra odnosno podršci Ministarstva Lokalne Samouprave infrastrukturi u Mamuši, kao i poslaniku Romske zajednice G-dinu. Albertu Kinoli odnosno infrastrukturnim projektima u opštini Prizren u naseljima gde živi Romska zajednica.

Poštovani članovi NDS želim svima da vam se zahvalim na podršci koju ste mi ovih dana davali i zajedno odlučili da ostanemo čvrsti i jaki do kraja bez obzira na trenutne pojedinačne političke posledice, smatrajući da je ovo pravi put, jako brzo ćemo se svi ponovo aktivirarati sa svim našim zajedničkim snagama i boriti se na izborima tako što ćemo zauzeti dva poslanička mesta od koje će Bošnjački narod imati više koristi po svim pitanjima.

Mi ništa nismo izgubili, NDS je imao jakog ministra u vladi, pokazao mnogima za kratko vreme kako se radi, zahvaljujem se puno kabinetu koji je jako napornim radom dokazao da se promene mogu desiti ako ste profesionalni u svom radu ,samo tako će vas drugi vrednovati i poštovati. Mi nismo od onih koji se preko noći okreću za svoje lične interese, naše dugododišnje postojanje na političkoj sceni Kosova je to svima pokazalo.

Poštovani Bošnjaci, NDS sa svim svojim kapacitetom i snagama čvrsto se priprema za nove izbore a posle svega Vi sami procenite da li je naša odluka u ovom momentu bila ispravna.

Pozdravljam vas od srca i želim sve najbolje!

Merita Krasniqi – Fatir Berzati/ Kosova.info