Bota

Ekperimenti me lakuriqët, mediat angleze: Tregu i Wuhan-it nuk ishte burimi i infeksionit, koronavirusi një gabim në laboratorin e financuar nga SHBA

Tregu ushqimor i Wuhanit, qytetit ku thuhet se lindi pandemia e COVID-19, nuk është burimi i veëtm i infektimit. Ky është përfundimi në të cilin del mediat britanike ‘Dail Mail’, e cila gjithashtu shton se lajmi është i pakonfirmuar plotësisht.

Sipas këtij burimi një gabim në një laborator në Wuhan të Kinës i financuar nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës është burimi i infektimit me koronavirus. Disa dokumenta të siguruara nga ‘The Mail’, tregojnë se Insituti i Virologjisë në Wuhan ka ndërmarrë një eksperiment koronavirusi mbi disa lakuriq të kapur 1.000 milje larg qytetit famëkeq, konkretisht në Yunnan. Thuhet se ky laborator, më i zhvilluari në Kinë në këtë drejtim, është financuar nga SHBA me 3.7 milionë dollarë.

Gjurmimet e sekuencave të geneve të COVID-19 të çojnë te lakuriqët që gjenden në shpellat e Yunnan. Ky lajm vjen pas një tjetri të publikuar fundjavën e kaluar i cili thoshte se ministrat në Angli besojnë se pandemia është shkaktuar nga pakujdesia në insitutin në fjalë.

Pretendimi është se virusi fillimisht u tranportua nga tregu i kafshëve të Wuhan-it te njerëzit, por tani besohet se një gabim në laborator të ketë ndikuar në përhapjen e koronavirusit. Më konkretisht mendohet se personi i parë në këtë laborator është infektuar nga spërkatja me gjakun e lakuriqit që po kryente testimet. Më pas ky i fundit ta ketë shpërndarë në komunitet para se ai të ketë mbërritur në tregun e kafshëve të Wuhan-it.

‘The Mail’ shkruan se shkenctarët eksperimentuan me lakuriqin si një pjesë e projektit të financuar nga Insituti Kombëtar i Shendetit në SHBA, që vazhdon akoma të licensojë laboratorin e Wuhan-it.

Rezultatet e hulumtimit të këtij eksperimenti u botuan në vitin 2017 me titull: ‘Zbulimi i një grupi të pasur gjenesh të koronaviruseve të lidhur me Sars ofron panorama të reja mbi origjinën e koronavirusit Sars.’

Të gjithë procedurat e kapjes së lakuriqëve janë të kryera nga veteriner të insitutit të Virologjisë në Wuhan.

Javën e kaluar dyshimi mbi teorinë se tregu i kafshëve në Wuhan nuk ishte burimi i infektimit u hodh nga Cao Bin, një mjek në spitalin Wuhan Jinyintan, i cili tha se pas hulumtimeve rezultoi se 13 nga 41 pacientët e parë të diagnostikuar me COVID-19 nuk kishin lidhje me tregun e kafshëve.

Insituti i Virologjisë në Wuhan, i cili kushton 30 milionë paund, është më i përparuari në llojin e tij në territorin kinez dhe ndodhet 10 milje larg tregut të kafshëve të egra.

Sakaq mbrëmë, Anthony Bellottti, presidenti i grupit amerikan të presionit ‘White Coat Waste’, e dënoi qeverinë  e tij për shpenzimin e dollarëve në Kinë, duke deklaruar: “Kafshët e infektuara me viruse ose sëmundje të ndryshme në laboratorët kinezë shitën në tregje për konsum pasi bëhen eksperimentet.”

Sakaq kongresmeni amerikan Matt Gaetz tha: ‘Unë jam neveritur kur kam mësuar se për vite me radhë qeveria amerikane ka financuar eksperimente të rrezikshme dhe mizore të kafshëve në Institutin e Wuhan, të cilat mund të kenë kontribuar në përhapjen globale të koronavirusit, dhe hulumtime në laboratorë të tjerë në Kinë që praktikisht nuk kanë asnjë mbikëqyrje nga autoritetet amerikane.’

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.