SRB-BIH

Đukanović čestitao Bajdenu: U Crnoj Gori imat ćete iskrenog prijatelja

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao je Džou Bajdenu (Joe Biden) stupanje na dužnost predsjednika SAD, izražavajući vjeru u nastavak uspješne saradnje te jačanje više od 140 godina dugih međudržavnih i diplomatskih veza.

Otvorena pitanja
Đukanović je poručio Bajdenu da će u Crnoj Gori imati iskrenog prijatelja i, u okviru crnogorskih potencijala, pouzdanog partnera i odgovornog saveznika, kao i stabilnog regionalnog aktera u suočavanju i pronalaženju odgovora na kompleksne globalne izazove i otvorena pitanja na zapadnom Balkanu.

  • Vaša dokazana privrženost transatlantskom zajedništvu, desetljetna upućenost u složenost odnosa s obje strane Atlantika, kao i upućenost u procese na globalnom planu i snažna vjera u međunarodnu saradnju i multilateralizam, ulijevaju nadu da samo udruženi na temeljima zajedničkih tekovina i vrijednosti demokracije možemo nastaviti graditi slobodan i siguran bolji svijet – naveo je Đukanović u čestitki.

Naveo je i da se veseli novim susretima s Bajdenom te nastavku uspješne saradnje utemeljene na odnosima međusobnog povjerenja izgrađenog u vremenu traumatičnih događaja i promjena u regiji zapadnog Balkana.

  • Primite izraze mog najvišeg uvažavanja i prijateljske pozdrave – naveo je Đukanović.

Odlikovanje Bajdenu
Đukanović i Bajden imali su više susreta, ali za Crnu Goru posebno je značajan onaj iz 2010. u Vašingtonu, kada je Bajden bio američki potpredsjednik a Đukanović crnogorski premijer.

Crna Gora je 2018. odlikovala Bajdena za doprinos promociji crnogorskih interesa, jačanja međudržavnih odnosa i međunarodnog ugleda i položaja Crne Gore.