SRB-BIH

DO REŠENJA SE MOŽE DOĆI AKO OBE STRANE PRIBLIŽE STAVOVE

Sjedinjene Američke Države žele da Srbija i Kosovo normalizuju odnose i tako otvore put ka zajedničkom cilju a to je članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je za RTV specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer.

On je u emisiji “Pravi ugao” istakao da za SAD ne postoji pitanje kosovske državnosti i nezavisnosti, koja je nepovratna već normalizacija odnosa do koje mora doći dijalogom i dogovorom.

“Cilj procesa i tog dijaloga nije forsiranje bilo koje strane radi normalizacije odnosa, već naprotiv podrška i jednoj i drugoj strani”, rekao je on.

Dogovor koji unapređuje mir i stabilnost je višedimenzionalan i on podrazumeva bezbednosna, politička i neka druga pitanja, kao i problem ljudskih prava i građanskih sloboda i zaštitu kulturnog blaga, precizirao je Palmer.

Govoreći o svom boravku u Prištini, Palmer je rekao da je bio jasan i da je ukidanje taksi na robu iz Srbije put ka normalizaciji i dijalogu.

“Do rešenja se može doći ukoliko obe strane približe stavove i mi nećemo nikome nametati to rešenje”, rekao je Palmer i dodao, da Srbija treba da prestane sa aktivnostima koje sprovodi radi delegitimizacije kosovske nezavisnosti, zbog čega su takse i uvedene. 

SAD žele pozitivnu atmosferu, koje sad nema i do nje se može doći ukoliko Beograd prestane sa delegitimizacijom kosovske državnosti i nezavisnosti a Priština ukine takse, rekao je Palmer i ponovio da pitanje kosovske nezavisnosti za SAD ne postoji.

“Priznanje nije problem koji se brzo i lako rešava i to nije pitanje za medije i televiziju. O tome će se raspravljati za pregovaračkim stolom”, rekao je između ostalog Palmer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.