SRB-BIH-HR

Dijalog treba revidirati a ne nastavljati rekla je predsjednica Osmani

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani nakon sastanka sa njemačkim glavnim diplomatom Heiko Maas izjavila je da je glavna tema razgovora bila obezbjeđivanje vakcina, liberalizacija viznog režima i dijalog sa Srbijom.

Za potonje, Osmani je na konferenciji za novinare rekla da je neizbježno postići međusobno priznanje.

“Osnovni prioritet naših institucija je upravljanje pandemijom. Zahvalila sam ministru na pomoći u okviru Covaxa, ali to je još uvijek mali procenat. Izrazila sam interes za nastavak saradnje kako bih u budućnosti imali podršku sa Njemačkom jer su vakcine potrebne.

Drugo pitanje je liberalizacija viznog režima za Kosovo, a sada očekujemo da će sve države članice EU ispuniti svoje obećanje.

Treće pitanje o kojem smo razgovarali bio je proces dijaloga sa Srbijom. Naravno da je u ovim okolnostima važno baviti se upravljanjem pandemijom, njenim posljedicama, nezaposlenošću i vladavinom zakona.

Ali dijalog sa Srbijom je proces kojem se Kosovo posvetilo od početka, iako se nažalost Srbija nije izvinila za zločine počinjene na Kosovu.

Za nas je ovaj proces dijaloga potrebna je revizija istog, a ne za kontinuitet. Očekujemo da će se ovaj proces završiti uzajamnim priznavanjem,” rekla je.