SRB-BIH

Dijalog sa Srbijom zahteva političko jedinstvo!

Vršiteljica dužnosti predsjedavajuće parlamentarne grupe Pokreta Vetëvendosje, Mimoza Kusari-Lila, rekla je da bi dijalog trebao biti nastavljen s jasnim principima i jedinstvom u političkom spektru.

“Ovo je proces koji je započeo davno, ali koji bi definitivno trebao imati nastavak sa jasno utvrđenim principima i jedinstvom u političkom spektru Kosova. To je nadležnost Vlade Kosova, pa se očekuje da će Vlada uskoro predstaviti svoj stav u vezi sa dijalogom. Mi u Skupštini Kosova ostajemo posvećeni podizanju radnih grupa i postizanju kompromisa o pitanjima dijaloga, i ne samo. Brojne teme koje su prepuštene od zakonodavnog do zakonodavnog tijela nisu zatvorene ili čak počinju da se obrađuju.”

Kusari-Lila je u svom obraćanju nakon sastanka predsedavanja Skupštinom rekao da bi pozicija i opozicija trebalo da iscrpe raspravu i donesu zajednički stav o pitanjima od nacionalnog značaja, poput pitanja dijaloga sa Srbijom.

“Mi kao skupština zajedno s vladom moramo postići konsenzus s opozicijom po pitanju energetske strategije, obrazovanja i drugih tema koje nadilaze životni vijek mandata, a učinci su višegodišnji. Nadam se da će ovo zakonodavno telo i vlada započeti uspostavljanjem debate i konsenzusa, koji će se nastaviti do iscrpljivanja u Skupštini Kosova zajedno sa opozicijom i izaći ćemo sa zajedničkim stavovima”.

“Od 2011. godine promijenilo se nekoliko vlada, premijera i šefova država, a tema ostaje ista. Da bismo izbjegli bilo kakve posljedice za budućnost i one koje ona ima u domaćoj politici, potrebno nam je političko jedinstvo.”