Deklaratat kërcënuese të Vuçiqit, instituti “Octopus”: Devijim drejt destabilitetit në Ballkan

Instituti Octopus ka shprehur shqetësimin lidhur me deklaratat e fundit kërcënuese të presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq.

Octopus përmes një reagimi ka bërë të ditur se deklaratat e tilla, shënojnë një devijim shqetësues drejt destabilitetit në rajonin e Ballkanit.

“Instituti Octopus denoncon fuqishëm këto komente, jo vetëm si një kërcënim për paqen rajonale, por si një përafrim me një qëndrim gjeopolitik që kumbon jehonat e së kaluarës, duke minuar parimet e unitetit evropian dhe vlerat universale të harmonisë dhe bashkëjetesës.

Retorika e Presidentit Vuçiq është një manifestim i një politike revizioniste që synon ta kthejë rajonin e Ballkanit në një epokë të kaluar të karakterizuar nga nacionalizmi i rritur dhe tensioni gjeopolitik”, thuhet në reagimin e këtij instituti.

Instituti Octopus tutje shton se duke thirrur spektrin e konfliktit dhe duke sugjeruar “mjete të tjera” nëse Evropa nuk pranon qëndrimin e Serbisë, kjo qasje jo vetëm që provokon konflikt, por përjetëson një cikël tensionesh dhe armiqësie që rajoni, dhe në të vërtetë bota, nuk mund ta përballojë.

“Për më tepër, ky qëndrim përputhet ngushtë me interesat strategjike dhe retorikën politike të Rusisë, duke sinjalizuar një bosht të mundshëm bashkëpunimi që mund të destabilizojë më tej rajonin dhe të sfidojë parimet e integritetit demokratik, sovranitetit dhe të drejtës ndërkombëtare”, thuhet mes tjerash në reagim.

Instituti Octopus i ka bërë thirrje komunitetit ndërkombëtar që të njohë peshën e këtyre deklaratave dhe politikën revizioniste që ato përfaqësojnë.

“Është e domosdoshme që të qëndrojmë të bashkuar në dënimin e retorikës që kërkon të përçajë dhe destabilizojë, dhe në vend të kësaj të riafirmojmë përkushtimin tonë ndaj një bote të qeverisur nga parimet e paqes, respektit për sovranitetin e Republikës së Kosovës dhe ndjekjes kolektive të prosperitetit”, thuhet në reagim.

Go to TOP