KULTURË

Dara nga Jasenovac është plagjiaturë

Bilana Srblanoviq pretendon se historia që shoqëron filmin “Dara nga Jasenovac” nuk është origjinale, por se është një plagjiaturë e skenarit të filmit për kampin e vdekjes të quajtur “Fëmijët e Kozarës” me regji të Llordan Zafranoviq nga vitin 1986.

Ne po e transmetojmë njoftimin e saj në tërësinë:

“Unë pashë” Dara nga Jasenovac “dhe lexova skenarin” Fëmijët e Kozarës” me të cilin Llordan Zafranoviq kërkoi fonde për të bërë një film në lidhje me gjenocidin në Jasenovac. Ky krim i tmerrshëm, gjenocid ndaj serbëve në Shtetin e Pavarur të Kroacisë, me të vërtetë kishte Llordan është përpjekur për dekada me radhë, me një skenar të shkruar nga i madhi Arsen Diklliq shkrimtar dhe skenarist i talentuar veçanërisht në shkrimin e filmave për fëmijët dhe luftën (‘Fermë në kodër i vogël’, ‘ Dimërimi në Jakobsfeld ‘, por edhe’ Marshi në Drinë ‘, për shembull.)

DARA IN JASENOVAC, (aka DARA IZ JASENOVCA), Biljana Cekic, 2020.,Image: 587977034, License: Rights-managed, Restrictions: Please credit Courtesy Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Në romanin dhe skenarin e tij për filmin ‘Mos u rrotullo, bir’, Arsen Diklliq tashmë është marrë me një histori të ngjashme – fatin e një burri që ikën nga transporti në Jasenovac, por para vdekjes së tij ai arrin të shpëtojë djalin e vetëm të mbijetuar nga një shkollë me konvikt ustashëve në Zagreb, rëmbyer nga prindërit nga një kamp vdekjeje. Llordan Zafranoviq është një nga regjisorët më të mirë jugosllavë të të gjitha kohërave, në veprën e tij të përjetshme ai ka një mori filmash të rëndësishëm dhe të mëdhenj që trajtojnë krimet e ustashëve kundër serbëve dhe shpirtrave të tjerë të pafajshëm. Skenari për ‘Fëmijët e Kozarës’ u shkrua në vitin 1986, “thotë Bilana Srblanoviq.

“Në të, heroina kryesore është vajza RADA, e cila ka dy vëllezër, një në krahë kur i mbart, pasi nëna e tyre vuan dhe një tjetër pak më e madhe, kur ustashët nga kampi e çojnë atë në një shkollë me konvikt të ngjashme me ai që përmenda, me një plan për ta pagëzuar dhe për t’u kthyer në një lloj rini i Hitlerit në Shtetin Pavarur Kroat Dara nga Jasenovac gjithashtu ka dy vëllezër të tillë.

Skenari i Radës fillon me fluturimin e grave dhe fëmijëve nga zona e Kozarët, ku ustashët i kapin dhe i shoqërojnë në stacionin e trenit, i ndajnë ata dhe i shtyjnë në makina për transport në kampin e Jasenovac, pa i ditur as viktimat se ku janë janë duke shkuar. Dara gjithashtu fillon, krimi i parë në të cilin Rada është i pranishëm tashmë po ndodh në platformë. E njëjta gjë ndodhi me Darën.

Në filmin për Radën, gratë e etura me fëmijë vrapojnë te burimi i vetëm, duke kapur çdo pikë uji, bëjnë një rrëmujë dhe ustashët vendosin t’i ‘qetësojnë’ ato me breshëri. Në Dara, ky rrëmbim shkon pak më vonë dhe nuk ka të bëjë me ujë, por me ushqimin, shpërthimet dhe shkeljet e të vdekurve, përkundrazi, atje. Rada kupton në një çast se duhet të ketë një instinkt për vetë-ruajtje dhe kap mbi turmën për të mbushur tenxheren me ujë për veten dhe vëllain e saj, pavarësisht nga tmerri që ajo dëshmon. Dara, ndërkohë, kap një tas për ta mbushur me ushqim për vete dhe vëllain e saj, pavarësisht nga tmerri që ndiqte. Rada, një vajzë me shami, ka mbetur vetëm me vëllain e saj dy-vjeçar në filmin Llordan, sepse ky i fundit është çuar te fëmijët e saj ustashë. E njëjta gjë i ndodh Darës, “vazhdon shkrimtari, duke shtuar:

“Në kampin e Radës, ai sheh Dijanën Budisavleviq për herë të parë dhe zbulon për listat dhe numrat, ai gjithashtu sheh autobusin e Kryqit të Kuq, me të cilin fëmijët mund të shpëtohen nga ferri. Dara gjithashtu sheh të njëjtën gjë. Për hir të një nga djemtë e kampit, ai tregon se si ai i shpëtoi vdekjes së sigurt nga, kur ata ndanë burrat, ai vuri shaminë e një gruaje në kokën e tij dhe bëri sikur ishte një vajzë, kështu që ustashas nuk e likuiduan atë. Në skenën e tmerrshme të masakër, Rada sheh lëvizjen e ustashëve për të vrarë plakun, dhe ai përgjigjet, “Asgjë fëmijë, vetëm bëje punën tënde.” Në skenën e tmerrshme të masakrës, Dara sheh lëvizjen e ustashëve për të vrarë plakun, dhe ai përgjigjet, “Vetëm ti. Djali im bën punën e tij. ‘Rada është dëshmitari i ferrit më të madh dhe më të rrezikshëm – një spital për fëmijë nga i cili trupat e vegjël të pajetë vidhen dhe ngarkohen mbi karroca, dhe të cilit askush nuk lejohet t’i afrohet. dhe ajo vetë do ta kuptojë më vonë pse “.

“Ata vranë në 57 mënyra në Jasenovac, ne treguam vetëm disa … Atë që njerëzit mund të qëndrojnë”.

“Dhe kështu. Më lejoni të mos vazhdoj: Skenari i Diklliqit dhe Zafranoviqit për Radën nga kampi i Jasenovac u shkrua në 1986. bulshtë i rëndë në vende, pjesërisht i ngarkuar me ideologjinë e kohës, aktet e dyta dhe të treta ndodhin kur Rada me sukses arratisjet nga në fund të filmit për Radën, ‘njerku’ ustashët i vëllait të saj vritet, dhe Rada vajzë i vogël, pas 4 viteve të plota duke mos parë, ajo tërhiqet me forcë përsëri në Kozara, duke mos ditur as veten e as ku ajo po shkon, ose si do të jetojë fare tani e tutje.

Djali, tani i pagëzuar, ‘riedukuar’, gati për ustashë e vogël, vajton vdekjen e babait të vetëm që njeh dhe për të cilin nuk e di që është xhelat, kështu që bërtet se emri i tij nuk është Gojko, por Fran! FRAAAN Arsen Diklliqit, në fakt, vëren se fëmija bërtet ‘Unë jam Flan, Flaaaan!’ sepse ai ende nuk është aq i madh sa të jetë në gjendje të shqiptojë zërin e R, por ai është që të jetë në gjendje të urrejë dhe të urrehet.

Isshtë një aftësi e madhe e një shkrimtari të përjetshëm dhe një tragjedi e madhe e kësaj historie, Rada dhe vëllai i saj i vogël mbijetojnë dhe qëndrojnë duke jetuar së bashku, dhe urrejtja vëllavrasëse mes tyre po i zvogëlon vetëm nofullën. Dara nuk ka një fund të tillë, lë të kuptohet për një rrugë krejtësisht të kundërt, gjithnjë e më larg nga poetikisht e vërtetë, dhe gjithnjë e më afër ideologjikisht e larë, e shtrydhur, e tendosur, e hedhur nëpër njëqind ujëra, dhe më pas e larë e shtrydhur, derisa të pikojë avulli i fundit nga gjithçka. Shumë keq, shumë keq, “shkroi Srbljanovic në profilin e saj në Facebook.