SRB-BIH-HR

Crna Gora : Zaraženi turisti bit će liječeni o trošku države

U susret turističkoj sezoni u Crnoj Gori finalizovani su zdravstvenii protokoli, a Vlada je donijela odluku da se stranim turistima koji se razbole od covida za vrijeme boravka u toj zemlji omogući bolničko liječenje o trošku Crne Gore.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je juče na konferenciji za novinare da će zdravstveni protokoli naredne sedmice biti distribuirani turističkoj privredi i ambasadama, i biće i na engleskom i ruskom jeziku.

Ministrica zdravlja Jelena Borovinić Bojović je rekla da su se potrudili da pojednostave protokol i da će turistima biti objašnjeno kako da se ponašaju ako osjete simptome covida ili se zaraze covidom, prenose Vijesti.

“Vlada je donijela odluku da se turisti, koji se razbole od covida-19 za vrijeme boravka u Crnoj Gori i budu bolnički zbrinuti, liječe o trošku države”, rekla je ona.

PCR testiranje će se, u slučaju da je turistima potrebno za povratak u svoju zemlju, nesmetano obavljati u Crnoj Gori na dva paralelna načina – jedan će biti organizovan uz pomoć Instituta za javno zdravlje Crne Gore i vršiće se besplatno, a turisti će imati na usluzi i mogućnosti izrade testova i u privatnim laboratorijama, dodala je ministrica.

Svi hotelijeri će 10 posto kapaciteta namijeniti za eventualne slučajeve oboljevanja od covida-19, najavila je takođe Borovinić Bojović.

Na snazi ostaje mjera o ulasku u Crnu Goru bez testa državljanima Srbije, Hrvatske, BiH, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine i Albanije.