Bota

COVID-19 u mori jetën 200 mijë amerikanëve

Ajo që ndodhi sot dukej e pamundur për shumë amerikanë gjashtë muaj më parë.

Kur mjeku Anthony Fauci parashikoi në muajin mars se COVID-19 mund të vriste 200 mijë njerëz në SHBA, skeptikët e shanë atë dhe e akuzuan për keqtrajtim.

Por Fauci kishte të drejtë. Dhe SHBA-ja e arritën atë moment të errët shumë më herët sesa parashikuan disa ekspertë, raporton CNN.

Që nga vdekja e parë e njohur amerikane nga COVID-19 më 6 shkurt, mesatarja ditore ka arritur në më shumë se 858 njerëz nga sëmundja.

Shumë nga ato viktima vdiqën pa të dashur në dhomat e spitalit. Të tjerë, të panumërt kurrë nuk patën një funeral të duhur, me vajtuesit që shprehnin pikëllimet në distancë.

COVID-19 është tani shkaku i dytë kryesor i vdekjeve në SHBA, menjëherë pas sëmundjes së zemrës, sipas Institutit të Universitetit të Uashingtonit për Matjet dhe Vlerësimin e Shëndetit (IHME).

Tashmë, coronavirusi ka vrarë më shumë njerëz në SHBA sesa amerikanët e vrarë sëbashku në betejat e pesë luftërave: Lufta Koreane, Lufta e Vietnamit, Lufta e Irakut, Lufta në Afganistan dhe Lufta e Gjirit Persik.

Dhe studiuesit projektojnë gati 180 mijë vdekje shtesë nga COVID-19 deri në 1 Janar.

“Rritja e përdorimit të maskës në 95 për qind mund të shpëtojë gati 115 mijë jetë, duke zvogëluar atë numër të pritur të vdekjeve me 62.7 për qind”, tha IHME. Dhe e njëjta maskë e veshur, distancimi fizik dhe larja e duarve që mbrojnë nga COVID-19 mund të ndihmojnë gjithashtu në shmangien e rënies së gripit dhe coronavirusi mund të mbingarkojë sistemin e kujdesit shëndetësor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.