SRB-BIH

Članovi porodice sahranili su ga u dvorištu u Artani, pošto je ostavio oporuku, ali komšije pokreću peticiju za ekshumaciju

Retki slučaj se dogodio u selu Makresh i Epërm u opštini Novo Brdo. Pokojnik s inicijalima I.F. ostavio je oporuku svojoj porodici da ga sahrani u dvorištu.
Rođaci su održali riječ preminulog i sahranili ga, ali susjedi su pokrenuli peticiju protiv ovog pokopa. Način sahranjivanja u dvorištu prema propisima nije dozvoljen i za to opština Novo Brdo kaže da rođaci preminulih nisu dobili dozvolu. U međuvremenu, Islamska zajednica u Gnjilanu kaže da otvaranje groba ne rade njihovi radnici.

I.F. prije nego što je umro, ostavio je oporuku svojoj porodici. Zamolio ih je da ga sahrane u dvorištu sela Makresh i Epërm na Novom Brdu. Ali susjedi koji su izrazili zabrinutost zbog ove grobnice ne slažu se s tim. Tamo su također pokrenuli peticiju putem koje traže ekshumaciju tijela.

U opštini Novo Brdo kažu da porodica nije tražila dozvolu za tako nešto. Zamjenik gradonačelnika Bajrush Ymeri kaže da se ovo prvi put suočavaju s takvim slučajevima.

Predsedavajući Saveta Islamske zajednice Kosova u Gnjilanu Naim Aliu rekao je da radnici BIK-a nisu otvorili ovu grobnicu. U ovom slučaju, rođaci preminulih koji žive u inostranstvu odbili su da razgovaraju./rtk