Rajoni

Çka qëndron pas ofensivës diplomatike serbe në këto vende ekzotike?

Në ballë të diskutimit është  bashkëpunimi në të gjitha fushat dhe mbështetja e ndërsjellë në kornizat ndërkombëtare me vendet tradicionalisht miqësore dhe tërheqin rrënjët nga Lëvizjes e të Painkuadruarve, shkruan Kosova.info

Beogradi ditët e fundit ka organizuar një takim të zyrtarëve të lartë të shtetit  dhe përfaqësuesve të vendeve afrikane dhe Amerikës Latine, si Shtetet e Karaibeve, Gana, Guinea Bisau…

Delegacionet e tyre u pritën në disa raste nga kryeministrja Ana Brnabiç, kryetari i parlamentit Maja Gojkoviç, presidentin serb Aleksandar Vuçiç dhe ministri i jashtëm Ivica Daçiq.

Fokusi i bisedimeve është bashkëpunimi në të gjitha fushat dhe mbështetja e ndërsjellë në kornizat ndërkombëtare me vende tradicionalisht miqësore dhe duke tërhequr rrënjët e Lëvizjes së të Painkuadruarve.

Megjithatë, në shikim të parë, është më pak e qartë se takimet me Kryetarin e Parlamentit të Ganës Aaron Michael Okvaje, Kryetari i Asamblesë së Guinea-Bissau Siprian Kasam dhe Sekretari i Përgjithshëm i Shteteve të Shteteve të Karaibeve të Shteteve, janë organizuar me qëllim të shqyrtimit të vendimit të tyre mbi çështjen e statusit Kosovë.

Ivica Daçiç theksoi më parë se Serbia kurrë nuk do të pranonte një akt të njëanshëm të shpalljes së pavarësisë së Kosovës dhe në këtë kuptim shprehu shpresën se numri i shteteve që e kanë njohur Kosovën mund të bjerë nën 100.

“Unë çdo ditë thërrasë  ndonjë vend për të parë se çfarë po bëjnë. Dje  thirra Mauritanin, të premten, Moldavni, Nigerin”, tha Daçiq, duke shtuar se veprimtaria e rëndësishme diplomatike është e rëndësishme, sikurse çdo vend që ka ulëse  në OKB.

Ministri i Punëve të Jashtme kujtoi se nga 80 vende që nuk e njohën Kosovën mbi 60 janë nga Lëvizja e të painkuadruarve.

“Është shumë e rëndësishme që ne të ushqejmë marrëdhënie të mira me këto vende, të këmbëngulim në riafirmimin e marrëdhënieve të mira nga koha e Titos, dhe kështu të korrigjohen gabimet e caktuara dhe vendimet e gabuara që u pasuan nga disa vende që lidhen natyrshëm me Kosovën”, theksoi Daçiq.

Me këtë qëndrim, analisti politik Dragomir Andjelkoviç pajtohet, i cili i tregon për Telegraf se kjo është një reflektim i aktivitetit tonë të qëllimshëm diplomatik, i cili në masë të madhe ka provuar të jetë produktiv.

“Beogradi është i vetëdijshëm se, nga ana tjetër, Prishtina dhe këshilltarët e saj po bëjnë gjithçka që munden për të rifilluar procesin e njohjes së pavarësisë së Kosovës, sepse ajo ka një rëndësi simbolike në fazën kur negociatat hyjnë në një lloj përfundimi, ndërsa Beogradi hyn në një kundërofensivë. Me veprimet e tij, ai dëshiron t’i tregojë të gjithëve se ai ka ngritur një sfidë të fortë kundër njohjeve të reja dhe se pa marrëveshje me Beogradin dhe një lloj kompromisi strategjik, as amerikanët, as britanikët, e lëre Prishtinën, nuk do ta dëbojnë të tyren”, tha Andjelkoviç duke shtuar se të gjitha i bënë  në mënyrë të qetë, pa konflikt, duke i penguar shqiptarët që të realizojnë qëllimet e tyre.

Ai gjithashtu thotë se është e rëndësishme të tregojmë se ne nuk i heqim duart nga Kosova dhe vazhdojmë të luftojmë, sepse vetëm në “këtë mënyrë mund të arrijmë në kompromis”.

Diplomati i karrierës Zoran Milivojeviç mendon se pas kësaj ofensive diplomatike ka tre objektiva.

“E para është bashkëpunimi me të gjitha vendet dhe sidomos me vendet e ashtuquajtura të botës së tretë, të cilat ishin neglizhuar disi. Këto janë vendet e Afrikës, Amerikës Latine dhe Azisë në vendin e parë, me të cilën ish-Jugosllavia kishte marrëdhënie të shkëlqyera miqësore. Qëllimi i dytë është çështja e Kosovës dhe strategjia e ndalimit nga njëra anë të njohjes së mëtejshme të pavarësisë së Kosovës dhe, së dyti, për të udhëhequr procesin e kundërt, duke hequr dorë nga njohja”, shpjegon ai  me një shpjegim shtesë se këto janë vende që dikur ishin konsideruar, dhe tani ata janë duke u bërë më të vetëdijshëm për këtë vendim.

Si një objektiv i tretë, Milivojeviç sheh forcimin e bashkëpunimit me një theks në pozitën ndërkombëtare dhe marrëdhëniet ekonomiko-politike në mënyrë që të krijojë një rreth më të gjerë të vendeve dhe se askush nuk duhet të nënvlerësohet.

Unë do të lë komentin tim poshtë tekstit Jo, gjithçka tashmë është vendosur Po, çdo votë është e rëndësishme Unë nuk kam qëndrim mbi këtë çështje Forcat e mëdha nuk pyesin “të vegjlit”.

“Çdo vend llogarit dhe çdo votë është e barabartë, bashkëpunimi me çdo vend në botë nuk mund të jetë i keq”, konkludon ai. /Kosova.info/