SRB-BIH

CIK: Ne zovemo kandidate sa skrivenih brojeva

Centralna izborna komisija reagirala je nakon nekih vijesti na društvenim mrežama da se ova institucija putem skrivenih brojeva telefona poziva dijasporu koji se prijavljuju za glasanje iz inostranstva.

CIK je pojasnio da se pozivi vrše sa brojevima koji imaju prefiks Republike Kosovo, +383 i da se taj broj prikazuje podnosiocima zahteva.

Centralna izborna komisija obavještava sve podnosioce zahtjeva koji su se prijavili za registraciju kao glasači u inostranstvu da je započela postupak njihove provjere kontaktirajući ih telefonom.

CIK kontaktira podnosioce zahtjeva telefonom i od oko 2000 kontaktiranih osoba, u prvim upućenim pozivima, preko 75% podnosilaca zahtjeva obaviješteno je telefonom i njihove prijave su potvrđene.

Centralna izborna komisija nastaviće ponovo kontaktirati podnosioce zahtjeva kako bi im omogućila provjeru njihove prijave.

“Brojevi sa kojih se pozivaju za potvrđivanje prijava su brojevi s predbrojem Republike Kosovo, +383, i da se taj broj prikazuje podnosiocima zahtjeva, stoga ne postoji informacija koja govori da su podnosioci zahtjeva kontaktirani putem anonimnih brojeva”, navodi se u obrazloženju.