Srpski

“CENTRALNA IZBORNA KOMISIJA SPREMNA ZA PREDSTOJEĆE IZBORE”

Portparor CIK-a Valjmir Eljezui je, gostujući u Jutarnjem programu RTK2 rekao da je Centralna izborna komisija spremna za predstojeće parlamentarne izbore, koji će biti održani 6. oktobra, glasanje u dijaspori je počelo 19. septembra i trajaće do 5. oktobra. Registrovano je 35 000 glasača.

„Ovaj proces do sada protiče bez problema. Prema našim poslednjim saznanjima, prebrojavanje ovih glasačkih listića biće objacvljeno dan nakon izbora. U istom periodu će se brojati i uslovni glasački listići, odnosno glasovi osoba sa posebnim potrebama“.

Eljezi je istakao da je registracija za glasanje osoba sa posebnim potrebama, glasača u ustanovama, poput zatvora i bolnica, kao i glasača koji iz bezbednosnog razloga ne mogu glasati u svojoj opštini, istekla 1. oktobra.

Prema rečima portparola CIK-a, na 2547 glasačkih mesta biće direktno angažovano oko 20 000 lica, do sada je akreditovano 33 000 posmatrača, a proces akreditacije je još uvek u toku.

„Većina posmatrača je iz političkih stranaka, ima i onih koji dolaze iz nevladinih organizacija, kao i predstavnika ambasada…Imamo posmatrače iz EU i predstavnike medija“, pojasnio je portparol CIK-a Valjmir Eljezi.

Na dan izbora, prebrojavanje listića će se obavljati na samom glasačkom mestu, ističe Eljezi  i dodaje da bi prvi preliminarni rezultati trebalo da budu poznati do kraja izbornog dana.

„Na početku će simbolično, u 7:00, svoju građansku dužnost obavitii predsednica CIK-a. U 08:00 CIK će izneti informacije vezane za početak izbora. U 12:00 biće održana konferencija u vezi učešća do 11:30, dok će druga konferencija vezana za tok izbora biti održana u 16:00’’, rekao je Valjmir Eljezi.