SRB-BIH-HR

Bolton: Ideja o razmeni teritorija između Kosova i Srbije ugurana je od dveju strana

Razmjena teritorija između Kosova i Srbije kao dio konačnog sporazuma je gurana i promovirala od strane čelnike dviju zemalja.

Tako je rekao John Bolton, bivši sigurnosni savjetnik američkog predsjednika Trumpa, prema kojem se ta opcija proletela početkom 2018. godine.

To je period kada je predsjednik Kosova, Thaçi, imao nekoliko sastanaka sa srpskim kolegom Vučićem, nakon čega je pokrenuo ideju o korekciji granica, prenosi KOHA.

“Jedna od stvari o kojoj smo razgovarali bila je razmjena teritorija, ali na Balkanu i u Evropi susreo se sa protivljenjem zbog straha da bi se razmjena teritorija tamo mogla dogoditi u Europi ili negdje drugdje. To se dogodilo u istoriji, nešto sa čim morate živjeti, prihvatite to. Da su Kosovo i Srbija postigli sporazum, a jedan njegov dio bila bi promjena zemlje, a dio EU bi bio protiv i usprotivio se tome? To ne bi bilo slučaj, a mi bismo to odbili. Dakle, mi smo vrlo daleko od toga, postoje prepreke, puno staza za postizanje dogovora. “James Becker je jednom rekao da samo stranke mogu postići trajni mir, i trebali bismo biti sretni da im pomognemo.”

Predsjednik Thaçi je 26. Avgusta 2018. godine na forumu Alpbah s čelnicima Zapadnog Balkana otvoreno govorio o promjeni granica na Balkanu.

„Pet godina smo razgovarali s predsednikom Vučićem i sada smo odlučili da istražimo svaku moguću opciju. Iz moje perspektive, uključujući ispravljanje granica, kako bih uložio napore za postizanje sporazuma. “Zemlje regiona i druge ne bi se trebale bojati mogućeg sporazuma između Kosova i Srbije, čak i ako taj sporazum podrazumijeva korekciju granica”, kazao je.

U istom je duhu bio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je čak predložio da Tači ništa ne kaže, dok je ponovio da je za korekciju.

Thaci je također inzistirao da oni nisu “problematični dječaci”, a pritom je pozvao međunarodnu zajednicu da ih ne ometa u finaliziranju sporazuma.

Dvije godine kasnije, postignut bi se dogovor uz posredovanje Sjedinjenih Država. Ali sastanak zakazan za 27. juni u Bijeloj kući nije uspio, nakon što je tužilac Specijalnog suda javno podigao optužnicu protiv predsjednika Thacija.

On i nekoliko drugih osumnjičeni su da su počinili oko 100 ilegalnih ubojstava.

Poznavaoci okolnosti kažu da je tačno u 2018. došlo do velikog zaokreta u kojem je ideja koju tradicionalno gura Srbija postala prihvatljiva za Kosovo.

Uprkos novim dešavanjima, američki izaslanik Richard Grenell najavio je da neće zaustaviti napore na čelu strana u sporazumu. Negirao je da na dnevnom redu postoje opcije koje podrazumijevaju promjene granica.

Iako je optuživao Boltona da se mora boriti protiv glasina o razmjeni teritorija, Grenelli je rekao da će se glavni fokus staviti na dogovor o zajedničkoj ekonomskoj zoni između Kosova i Srbije.

Ali Donika Emini iz CiviKos-a kaže da su rasprave o granicama oštetile proces dijaloga i posljedice će se osjetiti u sljedećoj fazi.

Prema Emini, okolnosti koje su dovele do privremene obustave dijaloga nakon što su Specijalne komunikacije stvorile priliku da se zaustavi dnevni red, koja za Kosovo nije bila poznata.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.