SRB-BIH

Bivši pripadnik ovk Nuhi Krasnići dobio poziv s. suda u hagu

Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova Nuhi Krasnići, dobio je poziv Specijalnog suda u Hagu, potvrdio je predsednik Udruženja ratnih veterana OVK Hisni Gucati.

Ovo je još jedan u nizu veterana koji su dobili poziv Specijalnog suda u Hagu.

„Danas sam primio vest da je advokat i borac za slobodu OVK Nuhi Krasnići dobio poziv Specijalnog suda. Kao i svi borci za slobodu i on će izaći čist“, navodi se u saopštenju predsednika Udruženja ratnih veterana OVK Hisni Gucati.

Specijalni sud, je 2015. godine osnovala Skupština Kosova, sa ciljem da istraži zločine koje su počinili Albanci tokom sukoba na Kosovu. Sud je izglasan, promenom ustavnih odredbi u Skupštini Kosova, sa 82 glasa za, pet protiv i jednim uzdržanim.

Od tada do danas na razgovor je pozvano više stotina ljudi sa Kosova, ali do podizanja prvih optužnica još uvek nije došlo.

Specijalno tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu, od novembra 2018. pa do danas, ispitalo je više stotina osoba. Prema navodima kosovskih medija, samo 250 bivših pripadnika „OVK“ je ispitano ili je pozvano na ispitivanje do kraja prošle godine. 

//graizoah.com/afu.php?zoneid=3473483