SRB-BIH-HR

Bisljimi: Kosovo klizi u neuspjeh

Bivši ministar financija Besnik Bisljmi kaže da vlada na čelu s Avdullah Hotijem uništava sav napredak postignut 52-dnevnom vladavinom Albina Kurtija u upravljanju pandemijom COVID-19.

U dužem postu na svom službenom profilu Bisljimi je naveo, prema njegovim riječima, uspjehe vlade koju je vodio Pokret samoopredjeljenja, dok je rekao da vlada Hoti već vodi Kosovo u neuspjeh iz priče o uspjehu koja je bila u borbi protiv COVID-a. 19.

“Nažalost, sav taj napredak upropastio se za manje od mesec dana. Zdravstvene brojke išle su iz jedne krajnosti u drugu; prestala su plaćanja hitnog fiskalnog paketa zbog nedostatka znanja i volje; dolazak dijaspore značajno je ometen (do te mjere potpune nemogućnosti) poništene su odluke o prekidu nesavjesnosti u javnim poduzećima i diplomatske misije; pokrivenost „zelenom kartom“ nije ispunjena; a međunarodni finansijski sporazumi ne mogu se usvojiti u parlamentu.

Kosovo je tako lako i tako brzo prešlo iz priče o uspehu u primer najugroženijeg mogućeg neuspeha vlade. Jedini koji su izgleda zadovoljni ovim događajima su korumpirani političari kaste koji su doveli zemlju u ovu situaciju, politički pseudo-analitičari kao i predstavnici ekonomskih komora koji iz frontalnog napada protiv Kurti-jeve vlade (i pored dokazanih uspjeha) imaju prošao u frontalnoj tišini pred licem Kotijeve vlade (možda zahvaljujući njenim kolosalnim promašajima) “, napisao je Bisljimi.