SRB-BIH

BiH: Tokom sedmice sunčano i toplo, za vikend svježije

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH objavio je srednjoročnu vremensku prognozu za period od 30. juna do 13. jula prema kojoj će do kraja radne sedmice provladavati sunčano vrijeme, da bi u dane vikenda trebalo biti znatno svježije.

Do kraja radne sedmice u sjevernim i centralnim područjima Bosne i Hercegovine preovladavaće pretežno sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U poslijepodnevnim i ranim večernjim satima u Bosni i u sjevernoj Hercegovini se prognoziraju padavine s lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Na krajnjem jugu zemlje znatno manja mogućnost za pljuskove, pa se očekuje stabilno, sunčano i nadprosječno toplo vrijeme, navode iz FHMZ-a.

Tokom sedmice puhaće pretežno slab vjetar južnog i zapadnog smjera. Jutarnje temperature vazduha u Bosni će varirati od 16 do 21, na jugu zemlje do 24 stepena Celzijusa. Maksimalne dnevne temperature u Bosni između 27 i 33, u Hercegovini do 36 stepeni.

Za vikend (4. i 5. juli) znatno svježije uz izraženije padavine u Bosni. Početkom sljedeće sedmice u Bosni i dalje nestabilno sa kišom, a u Hercegovini umjereno oblačno i djelimično sunčano sa malim izgledima za padavine. Do kraja sedmice postepena stabilizacija vremenskih prilika i porast temperature vazduha, kažu iz FHMZ-a.

Minimalne temperature vazduha variraće između 11 i 17 u Bosni, do 20 u Hercegovini. Maksimalne temperature kretaće se između 18 i 24 u Bosni, do 26 stepeni Celzijusa na jugu Hercegovine.

Iz FHMZ-a napominju da je prognoza informativnog karaktera i poželjno ju je koristiti uz kratkoročnu prognozu za narednih pet dana./AA

//graizoah.com/afu.php?zoneid=3473483