SRB-BIH

BEZ GLASOVA IZ SRBIJE KOSOVO BEZ VLADE DO FEBRUARA

Situacija na Kosovu se zakomplikovala nakon odluke da glasovi pristigli iz Srbije budu progalašeni nevažećim, što je odložilo proglašenje konačnih rezultata izbora.

Samim tim, odloženo je i formiranje nove vlade, barem do februara, smatra savetnik bivše predsednice Kosova Atifete Jahjage Ramuš Tahiri.

“Ako tu odluku koja je omogućila koaliciji NISMA-ANK-PDK da prođe cenzus i dobije šest poslaničkih mesta prihvati i Vrhovni sud Kosova, gde je prispela žalba Samoopredeljenja, onda koalicionu vladu mogu formirati Samoopredelenje sa 29 poslanika, DSK sa 28 i Limaj-Pacoli (NISMA-ANK) sa šest, jer bi tako imali potreban 61 glas u Skupštini”, rekao je za Tanjug Tahiri.

Buduća koalicija, prema rečima Tahirija, ne računa na 10 poslanika iz manjinskih zajednica iako su oni uvek bili deo vlade i podržavali je.

Srpska lista, kako pojašnjava, ostaje s 10 poslaničkih mesta jer odluka o proglašenju nevažećih glasova iz Srbije ne utiče na zagarantovana mesta već smanjuje ukupan broj glasova na koje se izvodi postotak i omogućuje da Fatmir Ljimaj i Bedžet Pacoli sa 42.160 glasova uđu u Parlament Tahiri navodi da će dodatno prebrojavanje glasova na 1.472 izborna mesta, koje je počelo u sredu, iako možda ne promeni izborni rezultat, doprineti novom odlaganju proglašenja konačnih rezultata, a samim tim i formiranju nove vlade barem do februara.

Prema rečima Tahirija, formiranje vlade bilo je moguće do kraja novembra ili početka decembra da su Samoopredeljenju ostali svi poslanici i da je ostala mogućnost da oni sami sa DSK formiraju vladu.

Upitan da prokomentariše posledice ovakvog sleda događaja na dijalog Prištine i Beograda Tahiri kaže da pregovori neće imati alternativu i da će ih voditi Kurti ako bude premijer.

Dijaloga, kako smatra, neće biti do juna, ako se formiranje kosovske vlade prolongira do februara a Srbija krene na izbore u martu.

Prema njegovim rečima, na celi tok događaja će uticati i predsednički izbori u SAD.

“Evropski i američki čelnici žele i posreduju da se okvirni sporazum iz dialoga potpiše najkasnije do februara, a što će biti nemoguća misija ako Kurti do decembra ne postane premijer”, navodi Tahiri, koji ukazuje i na mogućnost da Samoopredeljenje ne prizna izbore ili ne učestvuje u vladi ili prouzrokuje nove izbore.

Samoopredeljenje, kako dodaje, nastoji da pridobije veću podršku i snažniju poziciju u vladi i u vođenju politike shodno svojim naumima i političkom programu i viđenju budućnosti Kosova i odnosa na Balkanu.

“Za sada je sigurno da Kurti ne ulazi u bilo kakvu koaliciju u kojoj neće voditi glavnu reč”, ocenio je Tahiri, koji je i bivši direktor za Balkan u kosovskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Kako dodaje, Kurti govori o reciprocitetu i suspenziji takse i sa Srbijom će razgovarati, ne o Kosovu, već o međudržavnim i međususedskim odnosima, ali je to tehnika, a ne suština dialoga koji teži normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Lini një Përgjigje

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.