Rajoni

Beograd: Përfundon protesta, opozita i jep afat qeverisë deri më 19 prill

Ka përfunduar protesta antiqeveritare dhe kundër presidentit serb Aleksandar Vuçiq në Serbi.

Organizatorët në përfundim të saj paraqiten kërkesat e tyre që përfshijnë formimin e një komisioni ndërmjet qeverisë dhe opozitës për organizimin e zgjedhjeve të lira, zgjedhjen e përbërjes së re të rregullatorit të mediave elektronike dhe zgjedhjen e ekipit të ri të transmetuesit publik.

Opozita tha se qeveria ka kohë deri të premten për t’iu përgjigjur kërkesave në të kundërtën, siç thanë, do të përballet me një protestë edhe më masive.

Afati që ka dhënë opozita serbe përkon me ditën kur edhe presidenti Aleksandar Vuçiq ka thirrur një tubim të qytetarëve për të dëshmuar, siç ka thënë, bashkimin dhe unitetin karshi problemeve të shumta që i ka Serbia.

Protesta e së shtunës u vlerësua të jetë më e madhja në vargun e tubimeve që po organizohet tash e disa muaj kundër presidentit serb, Aleksandar Vuçiq.

Pjesëmarrësit kërkuan dorëheqjen e presidentit Vuçiq.

Ministria e Brendshme e Serbisë ka njoftuar se protesta u zhvillua pa incidente dhe se llogaritet të kenë marrë pjesë rreth 7500 protestues.

Organizatorët e protestës pretendojnë se numri i pjesëmarrësve ishte shumë më i lartë. Kreu i Partisë së Re, Zoran Zhivkoviq, tha se në protestë kanë marrë pjesë 35 mijë persona.

Ai deklaroi se nuk vjen në shprehje të ketë dialog me presidentin Aleksandar Vuçiq.

Aleanca për Serbinë, si organizatore e protestës, ka ftuar qytetarët nga e gjithë Serbia të marrin pjesë në protestë.

Ndërkohë në mëngjes ishin shtuar masat e sigurisë në ndërtesën e Kuvendit të Serbisë.

Protestuesit u mblodhën para Qeverisë dhe Kuvendit si dhe zhvilluan marshin e zakonshëm në rrugët kryesore të Beogradit.

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, ka thënë se do të jetë në vendin e punës në ditën e protestës.