SHËNDETËSIA

Bashkimi Evropian debaton nëse duhet përdorur Ibuprofen, për trajtim të coronavirusit

Shënim i redaksisë: Gjithmonë kërkoni këshillën e mjekut tuaj – ky artikull nuk është një zëvendësim i këshillave mjekësore ose trajtimit.

Rregullatori i kujdesit shëndetësor të Bashkimit Evropian ka thënë se aktualisht nuk ka asnjë provë që lidh ilaçet anti-inflamatore siç është Ibuprofen me përkeqësimin e COVID-19, sëmundja e shkaktuar nga coronavirusi i ri.

Sipas Al Jazeera, përcjell Telegrafi, Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) tha, të mërkurën, se po monitoronte situatën, duke shtuar se pacientët dhe profesionistët e kujdesit shëndetësor duhet të marrin në konsideratë të gjitha opsionet e trajtimit, përfshirë paracetamolin dhe ilaçet anti-inflamatore për të trajtuar ethet ose dhimbjet, te pacientët me COVID-19.

Mbikëqyrësi tashmë po kërkon të ndihmojë zhvillimin e një vaksine kundër coronavirusit dhe të parandalojë pengesat e furnizimit dhe mungesat e ilaçeve për shkak të shpërthimit që ka infektuar rreth 200,000 njerëz në të gjithë globin.

Njoftimi i EMA pason një ton të ngjashëm të hënën nga prodhuesi Nurofen Reckitt Benckiser për të kontrolluar raportet që thanë se përbërësi aktiv i pilulave ibuprofen do të dëmtonte pacientët.

“Në përputhje me udhëzimet kombëtare të trajtimit të BE-së, pacientët dhe profesionistët e kujdesit shëndetësor mund të vazhdojnë të përdorin NSAIDs (si ibuprofen) sipas informacionit të aprovuar të produktit”, tha EMA.

Siç thuhet në shkrimin e Al Jazeera, bazuar në këshillat e tanishme, ilaçet si ibuprofen duhet të përdoren në dozën më të ulët efektive për periudhën më të shkurtër të mundshme.

EMA gjithashtu tha se ishte e gatshme të mbështesë çdo studim duke parë se si këto ilaçe prekin pacientët me COVID-19.