Kombëtare

Basha: Negociatat nuk hapen as me propagandë, as me ‘plaçin fashistët’

Negociatat nuk hapen as me propagandë, as me plaçin fashistët.

Kështu u shpreh gjatë konferencës së tij për shtyp lideri i PD-së, Lulzim Basha.

Sipas kryedemokratit, prej tre vjetësh mbizotëron një mosbesim nga vendet anëtare në raport me raportin e Komisionit Europian për Zgjerimin.

Duke iu referuar edhe deklaratës së sotme të zv/kryeministrit Erion Braçe, i cili akluzoi Europën si fashiste dhe ekstremiste, Basha deklaroi se, negociatat nuk hapen as me propagandë dhe as me sulme.

Pjesë nga fjala e Lulzim Bashës:

“Është e vërtetë që jo vetëm në mbledhjen ku mora pjesë në Berlin, por tash tre vjet mbizotëron një mosbesim nga vendet anëtare në raport me raportin e Komisionit Europian për Zgjerimin. Thënë më qartë, raportet e Komisionit Europian për Zgjerimin konsiderohen nga një pjesë e mirë e vendeve anëtare të zbukuruara që nuk paraqesin realitetin. Dhe këtë tha edhe Hollanda, kur u shpreh se, nëse në rastin e Maqedonisë ishin dakord, në rastin e Shqipërisë, problemi i krimit, I  korrupsionit dhe i ndarjes së pushteteve i ndalonte në mënyrë absolute të merrnin një venidm për hapjen e negociatave, në kontrast të qartë me raportin e zbukuruar për herë të tretë të Komisionit Europian.  Këtë tha edhe Franca,  jo vetëm në raport me krimin dhe korrupsionin, por edhe në raport  të cilin Franca e ndjen dhe e sheh përditë, problemin e azilkërkuesve shqiptarë. 

Kush nga ne shqiptarët nuk e di se çfarë problemi të tmerrshëm kemi ne në Shqipëri këto 6 vitet e fundit ?! 

Kush nga ne nuk e di se është kthyer e njëjta valë emigrimi si në filim të viteve ’90?!

Dhe kush nuk e di le ta mësojë që në raport me popullsinë numri i të larguarve dhe që kërkojnë largim nga Shqipëria është më i larti në botë, viti 2019, jo ’89, as ’79, as ’93, është viti 2019 dhe Shqipëria ka sot në raport me popullsinë numrin më të madh të emigrantëve dhe azilkërkuesve në planet. Më shumë se sirianë dhe afganë në raport me popullsinë. 

Këto janë të vërteta të cilat për fat të keq si shumë të vërteta të tjera që kanë të bëjnë edhe me proceset brenda vendit nuk kanë gjetur pasqyrimin e duhur në raportin e Komisionit Europian të Zgjerimit, as këtë vit, as vitin e kaluar, as para një viti. Dhe kjo e shtyu Bundestagun gjerman të ndërmerrte atë që ndërmerr gjithmonë, kur nuk i beson Komisionit, të bëjë vlerësimin e vet. E bënë edhe për Serbinë para disa vitesh, ishte Gunter Krichbaum, por presidenti i Serbisë nuk i tha deputet skutash, por mori detyrat, iu shtrua punës, plotësoi detyrat e lëna nga Bundestagu dhe hapi negociatat për Serbinë. Të njëjtën gjë bëri edhe Mali i ZI.

Kjo ka ndodhur në nëntor të 2016-ës.  Në vend që të plotësonim kushtet shtesë të Bundestagut, vazhduam të putheshim dhe përfaqafoheshim me komisonerin për zgjerimin, me Federica Mogherinin. Këta thonin “që i kemi bëra detyrat, “Plastë armiku!”, “plaçin fashistët !”. Nuk hapen negociata me propagandë.

Shumë gjëra ka arritur Edi Rama me propagandë në Shqipëri për shkak të standardit tonë të ulët europian si shoqëri, por në Europë nuk shkohet me propagandë. Në Europë shkohet më të vërteta, të kontrolluara dhe aty ku ka dyshim për kontrollin e parë, kontrollohet edhe një herë tjetër. Dhe kjo ndodhi. 

Bundestagu ngriti mekanizmin e kontrollit tëe gjendjes reale në Shqipeëri. Dhe e njeh gjendjen reale më mirë se çdokush tjetër në plane, siç u detyrua ta pranojë z.Rama në parlament para dy javësh, 

Bundestagu po kështu propozoi një mekanizëm, i cili, po ashtu sikurse e ka propozuar dhe mund ta propozojë edhe Komisioni i ri, shpresoj që sëmundja e zbukurimit të raporteve të mos bartet nga komisioni Juncker tek komisioni i ri dhe kam besim se nuk do të bartet, sepse ky është një alarm edhe për Komisionin e ardhshëm Europian., prapë se prapë nuk ia lanë në dorë rastësisë, Bundestagu ka mekanizmin e vet të verifikimit: 

1. Janë gjërat në Shqipëri ashtu si duhet të jenë për të hapur negociatat apo jo?!

2. Po ecet vërtetë përpara apo jo?! Po bëhen zgjedhje apo po vidhen zgjedhjet?

3. Po dënohen baballaët që kanë ndërtuar shtëpitë e po shijnë e po ngrijnë Tom Doshët e Vangjush Dakot me shokë apo e kundërta?

4. A ka ndonjë politikan të dënuar për korrupsion apo nga këta që janë kapur me drogë që kanë shkuar një ditë në burg kur qytetarët shqiptarë plasën burgjeve për 30 mijë lekë faturë të papaguar energjie?”