SRB-BIH-HR

Bajden: Kraljica Elizabet II ga je podsjetila na majku i pitala ga o Putinu i Ksi-ja!

Predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je da ga je britanska kraljica Elizabeta II podsjetila na majku i da je pitala za Kineza Xi Jinpinga i ruskog Vladimira Putina dok su u nedjelju pili čaj u dvorcu Windsor.

Biden je pohvalio 95-godišnju britansku kraljicu nakon njihovog privatnog sastanka koji je uslijedio na završetku samita lidera Grupe sedam G7 na kojem je pozvao na usklađenu akciju u odnosu na Kinu i uoči sastanka s Putinom u srijedu.

“Mislim bez ikakve uvrede ali podsjetila me na moju majku, pogled na nju i sama velikodušnost”, rekao je Biden (78) novinarima malo prije odlaska iz Londona.

“Izuzetno je ljubazna, to nije iznenađujuće, ali sjajno smo razgovarali. Željela je znati što su dvojica vođa s kojima sam se sastao, gospodin Putin, i htjela je znati o Xi Jinpingu i dugo smo razgovarali. “

Monarh, odjeven u jarko ružičastu cvjetnu odjeću, toplo je pozdravio Bidena i njegovu suprugu Džill (Jill) u četvorouglu zamka, domu kraljevske porodice gotovo 1.000 godina, gdje su ih počastili britanskom pompom.

Predsjednik je pregledao Počasnu gardu formiranu od Grenadirske garde prvog bataljona Kraljičine čete, koja je dala Kraljevski pozdrav, a američka himna svirana je prije nego što su ušli u dvorac na čaj.

„Rekao sam da bih volio da možemo ostati duže, možda bismo mogli malo zadržati automobile i slično. U svakom slučaju, bila je vrlo milostiva”, rekao je predsjednik koji je potvrdio da je pozvao kraljicu na uzvratnu posjetu u Bijelu kuću.

Kraljica je već bila upoznala Bidenove prilikom njihove posjete Britaniji. U petak navečer priredila je prijem za lidere Grupe sedam najbogatijih nacija i njihove supružnike u jugozapadnoj engleskoj županiji Cornwall, gdje je održan trodnevni samit.

Uoči toga, Jill Biden rekla je da su se radovali susretu s kraljicom i da je to bio uzbudljiv dio posjete za njih.

Biden je postao četvrti predsjednik i prva dama koju je kraljica primila u Windsoru, nakon Trumpova 2018., Obame 2016., predsjednika Georgea W. Busha i njegove supruge 2008. i Reagana 1982. godine.

Tijekom njezinih 69 godina na britanskom prijestolju, najdužoj vladavini bilo kojeg engleskog monarha, bilo je 14 američkih predsjednika, od kojih je Elizabeth upoznala sve advokate Lyndon Johnsona.

Uprkos gubitku supruga u aprilu princa Philipa, 99-godišnjeg supruga sa kojim je bila u braku više od 70 godina, kraljica je pokazala odlučnost da nastavi sa službenim dužnostima šefa države tokom visokog okupljanja G7.

Nakon što je u petak ugostila vođe, gdje je se našalila tokom službene fotografije, izazvala je još smijeha na još jednom službenom angažmanu za lokalni projekat odmah nakon što je sjekla tortu dugim svečanim mačem.

Shfaq më shumë