Bota

Bachelet e mirëpriti premtimin e Bidenit për të hequr dënimin me vdekje

Kreu i KB për të drejtat e njeriut të martën mirëpriti premtimin e Presidentit të SHBA Joe Biden se ai do të punonte në heqjen e dënimit me vdekje në Shtetet e Bashkuara.

Biden, një Demokrat, u premtoi votuesve vitin e kaluar se ai do të kërkonte heqjen e dënimit me vdekje në nivelin federal dhe mori detyrën si presidenti i parë i abolicionistëve të SHBA.

“Unë e mirëpres premtimin e administratës së re të SHBA për të punuar për heqjen e dënimit me vdekje në të dy nivelet federale dhe federale,” tha Komisionerja e Lartë e KB për të Drejtat e Njeriut Michelle Bachelet.

Dënimi me vdekje në nivelin federal u rinovua nga Donald Trump vitin e kaluar pas një ndërprerje 17-vjeçare të shkaktuar pjesërisht nga problemet në rritje në prokurimin e injeksioneve vdekjeprurëse.

Merrick Garland, kandidati i Biden për Prokuror të Përgjithshëm të Sh.B.A, i tha Kongresit të hënën se mbështetja e tij për dënimin me vdekje është dobësuar mes shqetësimeve se po zbatohet në mënyrë disproporcionale kundër amerikanëve të zezë dhe anëtarëve të komuniteteve të tjera të margjinalizuara të cilët shpesh dënohen gabimisht.

  • Frenimi është shpesh një argument i atyre që kundërshtojnë shfuqizimin. Megjithatë, nuk ka asnjë provë që është më efektive në parandalimin e krimit se çdo dënim tjetër, tha Bachelet gjatë një debati në Këshillin e KB të të Drejtave të Njeriut.

“Përkundrazi, studimet tregojnë se disa vende që kanë hequr dënimin me vdekje kanë regjistruar të njëjtat ose edhe më të ulta vrasje,” tha ajo.

Delegacioni amerikan, i cili ka statusin e vëzhguesit, nuk mori pjesë në diskutimin, i cili mbahet çdo dy vjet.

“Shumica dërrmuese” e vendeve kanë hequr ligjërisht dënimin me vdekje ose nuk po e zbatojnë atë në praktikë, thotë Bachelet.

Irani dhe Arabia Saudite, midis pesë vendeve kryesore në botë për sa i përket numrit të ekzekutimeve, sipas Amnesty International, mbrojnë praktikën në debat si një mjet për të parandaluar shkeljet e vogla, sipas sheriatit, raporton Reuters.