Bota

AstraZeneca mbase ofron mbrojtje më të mirë se vaksina Pfizer

Një dozë e vetme e vaksinës antikovid në Skoci ka ulur numrin e shtrimeve në spital me më shumë se 85%, sipas të dhënave të para nga një studim mbi ndikimin e programit britanik të vaksinimit.

Sipas një studimi paraprak të botuar në revistën prestigjioze British Medical Journal (BMJ), kryer nga shkencëtarë nga universitetet Skoceze dhe Skocia e Shëndetit Publik, doza e parë e Pfizer uli numrin e shtrimeve në spital me 85% dhe Oxford-AstraZeneca me 94%.

Kjo është veçanërisht interesante për Kroacinë, e cila urdhëroi më së shumti AstraZeneca, rreth 2.7 milion doza.

Të dhënat për efektin e vaksinës u mblodhën midis 8 dhjetorit dhe 15 shkurtit. Gjatë kësaj periudhe, 1.14 milion doza të vaksinës u administruan në mënyrë që 21% e popullsisë Skoceze të marrë dozën e parë. Rreth 650,000 njerëz morën vaksinën Pfizer dhe rreth 490,000 morën vaksinën Oxford-AstraZeneca.

AstraZeneca punon mirë edhe me më të vjetrat

Interesante, të dy vaksinat u përdorën për të vaksinuar popullatën e moshuar dhe së bashku, kur rezultatet e tyre u kombinuan, midis njerëzve të moshës 80 vjeç e lart – ata me rrezikun më të lartë për shkak të moshës së përparuar – ulën rrezikun e shtrimeve në spital me 81% në javën e katërt.

“Lajmi i shkëlqyeshëm është se programi i shpërndarjes së vaksinave po punon në formatin e tij aktual,” tha Dr. Josie Murray nga Instituti Skocez i Shëndetit Publik, i cili mori pjesë në studim, i njohur si projekti EAVE-II.

“Lajmi tjetër fantastik është se ne potencialisht po mbrojmë spitalet nga mbingarkesa covid-19,” shtoi ajo.

AstraZenece ka treguar një efekt të shkëlqyeshëm tek të moshuarit

Vaksina Oxford-AstraZeneca duket se ka pasur rezultate shumë të mira tek të moshuarit. Në studim, vetëm dy persona të vaksinuar me të u shtruan në spital. Kishte më shumë shtrime në spital midis atyre të vaksinuar me vaksinën Pfizer, por edhe më shumë njerëz u vaksinuan me të.

A duhet që disa vende të rishikojnë politikat e tyre të vaksinimit me AstraZeneca?

Rezultatet shumë të mira të vaksinës së Oksfordit mund të nxisin një rishikim të politikës së vaksinimit në ato vende që kanë vendosur të mos lejojnë përdorimin e saj tek personat mbi 65 vjeç për shkak të mungesës së të dhënave nga provat klinike.

I pyetur nëse rezultatet treguan se vaksina Oxford-AstraZeneca ishte efektive në grupmoshat më të vjetra, pavarësisht nga mungesa e të dhënave nga provat klinike, dmth nëse ata mbështesin vendimin e Agjencisë Rregullative të Barnave Britanike dhe Evropiane për ta miratuar atë për të gjitha grupmoshat Aziz Sheikh, drejtor i Institutit Usher nga Universiteti i Edinburgut, tha se rezultatet në grupmoshat më të vjetra ishin “shumë inkurajuese”, raporton Indeksi.

Por ai shtoi: “Deri më tani ende nuk kemi pasur statistika mjaft të forta për të bërë një analizë të shtresuar të moshës”.

I pyetur nëse vendet si Gjermania, të cilat kanë kufizuar përdorimin e Oxford-AstraZeneca në grupmoshat më të reja, duhet të rishikojnë politikat e tyre në dritën e të dhënave të reja të studimit, Jim McMenamin, drejtori i në Shëndetin Publik Skoci, tha:

“E tëra çfarë mund të bëjmë është të paraqesim shkencën. I mbetet komunitetit ndërkombëtar ta konsiderojë atë pjesë të të dhënave në dispozicion të tyre.”

Ai shtoi se studimi analizoi vetëm shtrimet në spital dhe se duhet të merren parasysh rezultate të tjera, të tilla si pranimi në kujdes intensiv dhe sëmundje të rëndë dhe vdekja jashtë spitalit, duke përfshirë shtëpitë e pleqve.

Rënia e imunitetit me kalimin e kohës?

Të dy vaksinat jepen në doza të vetme në intervale deri në 12 javë. Studimi tregoi një rritje të caktuar në numrin e pranimeve në spital midis njerëzve të dhënë një dozë të vetme të vaksinës Pfizer pas 21 ditësh. Por shifrat ishin shumë të vogla, kështu që kishte paqartësi në lidhje me rëndësinë e tyre statistikore.

“Ne nuk kemi hetuar posaçërisht rënien e imunitetit”, tha Prof. Chris Robertson i Universitetit të Strathclyde.

Ai shtoi se të dhënat e mbledhura ishin në përputhje me mbrojtjen relativisht të qëndrueshme prej rreth 70% që siguron vaksinimi në këtë fazë, por vuri në dukje se do të duhej më shumë kohë për të analizuar një rënie të mundshme të imunitetit.

Shefi i kërkimit shkencor prof. Aziz Sheikh tha se këto rezultate janë shumë inkurajuese dhe se ato japin arsye të forta për të qenë optimistë për të ardhmen, raporton indeksi.

“Tani kemi prova kombëtare – në të gjithë vendin – se vaksinimi siguron mbrojtje kundër shtrimeve në spital për pacientët me 19 kovide”, tha ai, duke shtuar:

“Dhënia e dozës së parë të vaksinës tani duhet të përshpejtohet globalisht për të ndihmuar në kapërcimin e kësaj sëmundjeje të tmerrshme.”