SRB-BIH

“ASOCIJACIJA U KONAČNOM SPORAZUMU IZMEĐU KOSOVA I SRBIJE”

Vlada je spremna da radi na ubrzanju procesa za formiranje Udruženja ili asocijacije opština sa srpskom većinom, ali ona još uvek nije dobila nikakav nacrt statuta koji je predložio Upravljački tim, koji je odgovoran za izradu nacrta, kažu izvršni zvaničnici zemlje.

Predlog Nacrta statuta Udruženja upravljački tim, koji se sastoji samo od četiri predstavnika zajednice kosovskih Srba, Evropskoj uniji je već predao.

Haljilj Matoši, politički savetnik kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da Vlada Kosova nije dobila nikakav nacrt statuta Udruženja.

“Srpska strana je poslala samo izveštaj o radu komisije koju je zakazala prethodna vlada – kako vide početak Udruženja, ali konačni nacrt još uvek nije”, rekao je Matoši.

Poznavalac srpske političke scene, Petar Miletić, govorio je za Radio Slobodna Evropa. On izražava stav da to što se umanjuje pitanje formiranja Udruženja po pitanju njenog statuta je pogrešan pravac.

“Ovo nije tehničko već političko pitanje, jer Udruženje srpskih opština nije nešto što bi trebalo da se bavi samo opštinskim pitanjima, već političkim pitanjima. Zbog toga u Prištini postoji veliki strah da Srbi mogu biti politički moćni ako formiraju Zajednicu srpskih opština. Verujem da se zbog toga dešava blokada. Dakle, radi se o nadležnostima Zajednice i zbog toga se njeno formiranje ne postiže, a ne zato što neki advokati nisu bili u mogućnosti da napišu statut”, rekao je Miletić.

Uveren je da kosovske vlasti namerno odugovlače formiranje Asocijacije srpskih opština, u nadi da neće uopšte morati to da urade.

Međutim, Matoši je naglasio da su same beogradske vlasti uticale na proces formiranja Asocijacije, u nadi da će rešiti ovo pitanje u okviru konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

“Što se tiče Udruženja opština sa srpskom većinom, čini se da obe strane, u koordinaciji sa politikom Beograda hoće da kašnjenje poveže sa konačnim dogovorom, ma kakav god on bio, nadajući se da će imati najviše koristi. Međutim, čvrst je stav premijera Haradinaja da će se Asocijacija formirati što se Vlade tiče, statut se može napisati pisati, ali će biti isključivo po Ustavu i zakonima Kosova. U ovom trenutku neće biti ni milimetarskog pomaka”, rekao je Matoši.

S druge strane, Miletić izražava mišljenje da je ipak glavni krivac za neuspeh ratifikacije statuta i neformiranje Zajednice – zvanični Beograd, konkretno – moć predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Oni, nakon održavanja lokalnih i parlamentarnih izbora na severu Kosova, nisu rekli nakon toga da bez formiranja Zajednice ne može biti sporazuma. Ovo je jedino rešenje kako da se postigne formiranje Zajednice. Ali sada, sigurno, možemo da očekujemo konačni pravno-obavezujući sporazum, kako bi se Zajednica formirala. Ali ni to ne garantuje da će zajednica imati takve nadležnosti kako bi Srbi mogli da se osećaju sigurnije i udobnije na Kosovu”, rekao je Miletić.

Ranije, jedan od članova Upravljačkog tima za izradu statuta Asocijacije opština sa srpskom većinom naglasio je da je “osnov za formiranje srpskih opština amandman za promenu Ustava Kosova i usvajanje posebnog zakona, kako bi Asocijacija imala izvršna ovlašćenja”.

Zvaničnici u kosovskim institucijama naglasili su da Kosovo ne namerava da izmeni Ustav kako bi se u njega uvrstile nadležnosti Asocijacije.

//graizoah.com/afu.php?zoneid=3473483