SRB-BIH-HR

Arapski svijet osuđuje izraelsku policiju zbog nasilnih sukoba na Kupoli na Stijeni

Izraelska policija za sukobe s palestinskim vjernicima u džamiji Al-Aksa u starom gradu Jeruzalema 7. maja 2021.

“Svaki put kad je Izrael osporio suverenitet u džamiji al-Aksa, izgubio je – a tako će biti i ovaj put.” Arapska tijela na Bliskom istoku naveliko su osudila izraelsko policijsko nasilje tokom sukoba s vjernicima u džamiji al-Aksa u petak. Islamski pokret u Izraelu osudio je akcije izraelske policije i zatražio da se odmah povuku svoje snage iz regije kupola na stijeni nakon što su nasilni sukobi između policije i vjernika u džamiji Aqsa doveli do ranjavanja 17 policajaca i 205 palestinskih demonstranata tokom posljednje džume u svjetom mjesecu Ramazanu izvještava Kosova.info.

Pokret je pozvao palestinske porodice da povećaju broj putovanja u džamiju narednih dana, a posebno 28. dana Ramazana, koji počinje u subotu navečer. U njemu se navodi da “izraelski establišment” snosi odgovornost za rezultate nedavnih napada i provokacija doseljenika u jeruzalemskom susjedstvu Sheikh Jarrah.

Visoki odbor za praćenje arapskih građana Izraela, vanparlamentarna organizacija koja predstavlja arapsko-izraelske građane, pozvala je sutra na proteste u svim arapskim gradovima protiv “terora okupacije u Jeruzalemu”.

Generalni sekretar Islamskog džihada rekao je u petak da je “nemoguće tolerirati ono što se događa u Jeruzalemu, a neprijatelj svakog trenutka mora očekivati ​​naš odgovor.”
Hamas je također objavio izjavu u petak upozoravajući Izrael na potencijalne posljedice sukoba na Kupoli na Stijeni.

Vođa terorističke grupe Ismail Haniyeh poslao je izravnu poruku premijeru Benjaminu Netanyahuu rekavši mu “da se ne igra s vatrom.

Ovo je borba u kojoj vi, vaša vojska, policija i cijela vaša zemlja ne možete pobijediti. Branit ćemo Jeruzalem bez obzira na žrtve koje moramo podnijeti “, izvijestio je Ynet.

Hamasovo vojno krilo također je oštro osudilo Izrael i pohvalilo nasilje u Jeruzalemu, navodi Ynet News, rekavši u izjavi da “Pozdravljamo naše snažne ljude u Jeruzalemu i [kod] džamije al-Aqsa, i kažemo im da [Hamas} zapovjednik Muhammad Daf je obećao – i neće prekršiti obećanje.”

Prošlog utorka, Daf je upozorio Izrael u rijetkoj izjavi da njegova organizacija “neće stajati skrštenih ruku ako ne prestane agresija na Palestince u susjedstvu Sheikh Jarrah”. Daf je rekao da će “Izrael platiti veliku cijenu za to” i naglasio da je “ovo jasno i konačno upozorenje”.

Šef Palestinske uprave Mahmud Abas rekao je da je pozvao palestinskog veleposlanika pri Ujedinjenim nacijama da zahtijeva saziv Vijeća sigurnosti UN-a radi razgovora o situaciji u Jeruzalemu, uključujući ove sukobe i sukobe u šeiku Jarrah, izvijestila je Walla.
UAE, koji su prošle godine normalizirali odnose s Izraelom, “najoštrije su osudili” sukobe i potencijalne deložacije, u izjavi državnog ministra vanjskih poslova UAE Khalife al-Marar i pozvali izraelske vlasti da smanje napetosti.

“UAE je potreba da izraelske vlasti preuzmu svoje odgovornosti u skladu s međunarodnim pravom kako bi pružile potrebnu zaštitu palestinskim građanima”, navodi se u izjavi koju prenosi državna novinska agencija WAM.

Jordansko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je ulazak izraelskih snaga na Kupolu na Stijeni i njihov “životinjski napad” tamošnjih vjernika.

Katar je također osudio ulazak izraelskih snaga sigurnosti nakon sukoba, nazvavši to “provokacijom za milione muslimana širom svijeta”, izvijestio je Ynet. Zalivska država nastavila je poziv međunarodnoj zajednici da zaustavi izraelsko nanošenje štete palestinskom narodu.

Egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova također je osudilo nasilje u Jeruzalemu i reklo da “Izrael mora zaustaviti sve mjere koje štete svetosti džamije al-Aksa”.

Dodao je da je “izgradnja novih naselja ili proširenje postojećih, eksproprijacija zemlje ili deportacija Palestinaca – ovo kršenje međunarodnog prava i smanjuje šanse za postizanje rješenja za dvije države.”

Turska je kritizirala Izrael i optužila ga za puštanje “terora” na Palestince nakon što je izraelska policija ispaljivala gumene metke i šok bombe prema palestinskoj omladini koja je bacala kamenje u jeruzalemsku džamiju Al-Aksa.

Sukobi na trećem najsvetijem mjestu islama i oko istočnog Jeruzalema, u kojima je ranjeno 205 Palestinaca i 17 policajaca, nastali su usred sve veće bijesa zbog potencijalnog iseljavanja Palestinaca iz domova na zemljište koje su polagali židovski naseljenici.

Kako su sukobi rasplamsavali, nekoliko turskih zvaničnika kritiziralo je Izrael i pozvalo druge zemlje da izraze osudu, dok je izjava Ministarstva vanjskih poslova pozvala Izrael da “odmah prekine svoj provokativni i neprijateljski stav i ponaša se s razlogom”.

“Sramite Izrael i one koji šute pred sramotnim napadima”, rekao je glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin na Twitteru kasno u petak.

“Pozivamo sve da ustanu protiv politike okupacije i agresije ove države apartheida,” rekao je.

Turski direktor komunikacija Fahrettin Altun rekao je državnoj televiziji Izrael da krši ljudska prava i da će “platiti cijenu”, dok su opozicione stranke ponavljale osudu vlade u rijetkim znacima jedinstva.

“Napadanje nevinih ljudi koji mole je očito teror”, rekao je Altun. “Vidimo da su ovi napadi na Palestince protiv najosnovnijih ljudskih prava.”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan također je osudio Izrael u subotu zbog nedavnih događaja u Jeruzalemu, rekavši u tvitu napisanom na hebrejskom jeziku da: “Oštro osuđujemo gnusne napade Izraela na našu prvu kiblu #AlAqsaMosque, koja se nažalost događa svakog Ramazana.”

“Kao Turska, i dalje ćemo biti uz našu palestinsku braću i sestre u svim okolnostima,” dodao je Erdoğan.
Bivši saveznici Turska i Izrael imali su žestok pad posljednjih godina unatoč jakim komercijalnim vezama, protjerujući ambasadore 2018. godine.

Ankara je u više navrata osudila okupaciju Izraela na Zapadnoj obali i postupanje s Palestincima, nazivajući to pitanje “crvenom linijom”.

Prošlog mjeseca Turska je također osudila, kako je rekla, izraelski “sistematski pokušaj deložacije Palestinaca”, pozivajući se na dugotrajni pravni slučaj za koji će izraelski Vrhovni sud održati ročište u ponedjeljak.