Show Biz

Angelina Jolie rrëfen historinë e dhimbshme të nënës së saj: Shpresoj të jetoj më gjatë se ajo

Kam humbur gjyshen dhe nënën time nga kanceri i gjirit. Mbaj mend një herë duke mbajtur dorën e nënës sime, pasi ajo po merrte kimioterapi, kur ajo më pas filloi të zbehet dhe unë duhej të vrapoja për të marrë infermieren, ka shkruar Angelina Jolie në esenë e saj të fundit për revistën Time.

Tani ka mënyra të reja për të identifikuar se cili ilaç kimoterapie është më i miri për secilin pacient, duke rezultuar edhe në efektet anësore të tmerrshme.

Nëna ime luftoi me kancer për gati një dekadë. Ndërsa qëndroja në korridorin e spitalit duke pritur që trupi i nënës sime të mblidhej, doktori i saj më tha që i kishte premtuar nënës sime se do të sigurohej që unë të informohesha për mundësitë e mia mjekësore.

Vite më vonë, unë kam qenë në gjendje të kem një test gjenetik që zbuloi se mbaja një gjen, të ashtuquajturin BRCA1, që më predispozon për kancer. Testi erdhi shumë vonë për gratë e tjera në familjen time.

Gratë zakonisht kanë një rrezik prej 13% të zhvillimit të kancerit të gjirit gjatë gjithë jetës së tyre. Kam pasur një rrezik të vlerësuar 87% të zhvillimit të sëmundjes dhe një rrezik prej 50% të kancerit të vezores. Për shkak të rrezikut tim të lartë, ekspertët rekomanduan operacione parandaluese.

Kam pasur një mastektomi të dyfishtë dhe më vonë hoqa vezoret e mia dhe tubat fallopiane, duke ulur ndjeshëm, megjithëse nuk e heq aspak, rrezikun tim për të zhvilluar kancer.

Në vitet që vijnë nga operacionet e mia, ka pasur përparim të mëtejshëm.

Teknologjia dhe shkenca po konvergojnë në mënyra që do të sjellin zbulime në klinika – dhe në shtëpitë tona – me ritmin më të shpejtë në historinë njerëzore. Testimi gjenetik është bërë më i arritshëm dhe më pak i kushtueshëm, megjithëse ende nuk është për të gjithë. Përparimet e imunoterapisë nënkupton se tani ekzistojnë trajtime të synuara si frenuesit e pikave të kontrollit, të cilat ndihmojnë në bllokimin e “mantelit të padukshmërisë” që qelizat kancerogjene vendosën për të shmangur sulmin imunitar.

“Shpresoj të jetoj për aq kohë sa të jem me fëmijët e mi. Kam jetuar pa nënën time për më shumë se një dekadë, e cila takoi vetëm disa nga nipërit e saj, në një kohë kur ishte shumë e sëmurë për të luajtur me ta. Unë e di se ata do të ishin shumë më të pasur nëse do të kishin pasur mundësinë ta njihnin më mirë dhe të shijonin dashurinë e saj. Nëna ime luftoi me kancer për më shumë se një dekadë dhe arriti të ‘50-at, dhe gjyshja ime vdiq në të ‘40-at. Shpresoj që jeta ime të më lejojë të jetoj më gjatë”, ka shkruar Jolie.